Imami MIZ-e Žepče na dženazi u Bratuncu

Imami MIZ-e Žepče na dženazi u Bratuncu

Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas, 12.05.2011.godine, je obavljena kolektivna dženaza za 16 bratunačkih Bošnjaka ubijenih maja 1992. godine.
U maju 1992. ubijeno su 603 bratunačka Bošnjaka. Tek polovina je pronađena, a zbog sporog procesa ekshumacije majke negoduju.
„Proces eksumacije teče isuviše sporo i bojim se da mnoge majke neće dočekati da saznaju istinu o svojima. Ovim putem pozivam komšije Srbe da anonimno dojave mjesta grobnica da bismo brže došli do istine, a radi pomirenja i jačanja suživota“ , izjavila je Hiba Ramić, sekretar fondacije Mezarje Veljaci. 

Nedeljko Mlađenović, načelnik Općine Bratunac, rekao je da je neophodno istrajati na traženju istine. Tako će se povjerenje među Bratunčanima vratiti i odati dužna pošta žrtvama, bez obzira na nacionalnost. Treba otvoriti sve masovne grobnice i žrtve dostojno sahraniti, a zločince kazniti, rekao je Mlađenović.
U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine ispraćaju bratunačkih civilnih žrtava prisustvovao je Bakir Izetbegović. On je izjavio da se ovo zlo ne može zaboraviti, a saznanjem pune istine i kažnjavanjem zločinaca, može se jačati država i njene institucije.
S današnjom zajedničkom dženazom, petoj po redu, u šehidskom mezarju Veljaci, ukopano je 218 Bošnjaka iz Bratunca. Inače, ovo je već uobičajeno prisustvo imama MIZ-e Žepče na kolektivnoj dženazi u Bratuncu, obzirom da su medžlisi IZ-e Bratunac i Žepče, bratski medžlisi. Dženazi su prisustvovali imami Esad ef. Dedović, Ramo ef. Hodžić i Fadil ef. Imamović. Dženazu namaz je klanjao muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

CATEGORIES
Share This