Žepčaci u uzvratnoj posjeti Cazinu

Žepčaci u uzvratnoj posjeti Cazinu

U subotu 07.05.2011.godine, polaznici Kursa islama iz Žepča, krenuli su na debatu ka svojim kolegama iz Cazina. Obzirom da je do Cazina prilično dug put, odlučili smo da u Cazinu ostanemo i na konaku. Iz Žepča smo krenuli u subotu oko 09.00 sati, našim već "tradicionalnim" prevoznikom "IMAS"-om. Putovali smo skoro cijeli dan, bez žurbe i sa pauzama na važnim mjestima te na mjestima posebnih prirodnih ljepota naše domovine. Do Cazina putovali smo dolinama rijeka; Bosne, Lašve, Vrbasa, Plive, Une, a od Cazina dolinom Sane, Ukrine, Usore… Proputovali smo dvadeset gradova; Žepče,  Zenica, Vitez, Travnik, Turbe, Donji Vakuf, Jajce, Mrkonjić Grad, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Cazin, Bužim, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Prijedor, Banja Luka, Prnjavor, Derventa, Doboj, Maglaj i ponovo Žepče. Tokom putovanja uživali smo u prelijepim planinama, visoravnima, plodnim poljima. Istinski smo uživali u neizmjernim ljepotama naše domovine.

Doček u Cazinu je posebna priča. Bratski smo dočekani a svaki naš učenik i polaznik dobio je i svog domaćina. Druženja i nova poznanstva ostaće trajno zapisana u sjećanjima svih nas.
U nedjelju, 08.05.2011.godine, u 11.00 sati, okupili smo se u novoj cazinskoj medresi i u amfiteatru medrese obavili planiranu debatu.
 

Tu su nam domaćini priredili i zajednički ručak, a oko podne krenuli smo nazad za Žepče. Usput smo svratili i do naših kolega iz Bužima i Bugojna, koji su ovaj vikend gostovali u Bužimu. Inače to su naši znanci sa ranijih debata. Tako smo spojili ugodno s korisnim.

Iz Bužima smo krenuli oko 15.00 sati, da bi u Žepče stigli oko 21.00 sat.
Ocjena za ovaj naš posjet Cazinu, jednostavno je – fantastično.
Veliko im hvala još jednom.

CATEGORIES
Share This