Mevludi

Mevludi

Medžlis islamske zajednice Žepče tradicionalno organizuje mevludske svečanosti i prijeme u toku svake kalendarske godine. Postoje ustaljeni datumi i porodice koje tradicionalno finansiraju održavanje ovih mevluda.
Mevlud za Novu hidžretsku godinu od 2000.godine, finansira žepački privrednik, (inače posebni vakif) Kasim Badnjar.
Mevlud za rođendan Muhammeda a.s. dugi niz godina održava porodica Maglić.
Mevlud za 17. noć ramazana održava porodica Šečić, potomci Salihage Šečića.
Mevlud za 25. noć ramazana u Prečkoj džamiji, već decenijama priređuje porodica Skenderović.
Mevlud za 27. noć ramazana održava porodica Šečić Irfana i Fuada.

 

 
 Kasim Badnjar pokrovitelj je mevluda za Novu hidžretsku godinu od 06. aprila 2000. godine, na dan kada je postavljen kamen temeljac za popravku porušene Ferhat-pašine džamije i vakufske kuće. Kasim Badnjar je od tog datuma pokrovitelj ovog mevluda. On je ujedno bio i izvođač glavnih radova na ova 2 objekta.

 
 Mevlud za rođendan Muhameda a.s. dugo godina priređivali su Ibrahimaga i Mustafa Maglić. Poslije njihove smrti ovu tradiciju nastavljaju njihova djeca naizmjenično svake godine. Jedne godine to čine Habiba hanuma i njena braća, a druge Maglić Nezir.
Na slici rahm.Habiba hanuma i njen suprug rahm. Safet.-nažalost oboje su preselili na Ahiret u toku 2009. i 2010.godine, međutim tradiciju će nastaviti njihova djeca

   Na slici Nezir Maglić, sin Mustafin

 
 Mevlud povodom 27. noći ramazana (Lejletul-kadr) dugo godina priređivala je porodica Poturović Mustafe. Devedesetih godina preuzela je porodica h. Džafera Šečića, a poslije smrti h. Džafera i njegove hanume tradiciju nastavljaju njegovi bratići sa svojim porodicama. Irfan je na Ahiret preselio 05.11.2015.godine, ali tradiciju održavanja mevluda nastavljaju njegova hanuma i sin.

Na slici su r. Irfan(sin Hamze) i njegova hanuma Dina Šečić.

   Na slici Fuad (sin Omera) i Aida Šečić
 Mevlud za 17. noć ramazana dugo godina priređivao je Salihaga Šečić. Potom je nastavio njegov sin Husein. Poslije smrti Huseina Šečića tradiciju je nastavila njegova hanuma Nasiha sa svojom djecom. Ovaj mevlud, nakon agresije, postao je tradicionalni mevlud sjećanja na sve žepačke šehide. Udruženje porodica šehida “Zambak”, pomaže u organizaciji ovog mevluda.
Na slici h. Nasiha hanuma Šečić

 
U Prečkoj džamiji, već nekoliko decenija, uči se mevlud u povodu noći Kadra, ali u 25. noći ramazana. Organizator ovoga mevluda je porodica Skenderović, (Muharem, hadži Nađa, Đulsuma, Mehviba, hadži Velida, Jasmina, Zilha, Dijana, Ermina i Nermin).
 
Svake prve subote u mjesecu junu priređuje se zajednički mevlud u znak sjećanja na sve žepačke šehide u Staroj džamiji u Željeznom Polju. Organizator ovog mevluda je džematski odbor Stare džamije.

Bajramski prijemi su redovna praksa u medžlisu IZ-e Žepče.
Prijemi se organizuju u Domu kulture u Žepču, a na prijemima prisustvuje oko stotinu osoba „različitih“ vjera, nacija i zanimanja.
Na prijemima obavezno prisustvuju najviši predstavnici vjerskih, državnih, političkih ustanova kao i mnogi privredni, kulturni i znanstveni radnici.

CATEGORIES
Share This