DOKUMENTARNI FILM “HASAN” produkcija BIR TV – premijera – ŽEPČE, 10.10.2023. godine – 19:00 sati – kinosala

Dokumentarni film “Hasan”, o Hasanu Čengiću, autora Rabije Arifović i Maida Dizdarevića, premijerno će biti prikazan kao dio manifestacije “Tebi, O Allahov poslaniče…” kojom MIZ Žepče obilježava mjesec MEVLUDA – mjesec rebiul-evvela, mjesec Allahovog Poslanika Muhammeda a.s.

Podsjećamo, premijera filma je održana 30. augusta, na godišnjicu rođenja rahmetli Hasana Čengića, a u prisustvu članova porodice, prijatelja i saradnika.

– Dvoje mladih ljudi, uposlenika Media centra IZ-e u BiH, koji su bili studenti profesorice Fahire Fejzić-Čengić, supruge našeg rahmetli Hasana, uradili su dokumentarni film o Hasanu Čengiću, čijoj premijeri večeras prisustvujemo.

Ovo je skroman, ali vrijedan pokušaj da se na ovaj način sačuvaju, prije svega naša svjedočenja, kao i fakti, o Hasanu Čengiću i njegovom iznimno bogatom i dinamičnom životu.

Kao muslimani svjesni smo da je sve na ovom svijetu prolazno, a da veliko ljudsko djelo traje dugo i održava se u pamćenju. Samo onaj koji u vjeri živi i promiče dobro među ljudima, bit će zadovoljan svojim trudom i svojim zalaganjem; i radovat će mu se – u Danu u kome ništa osim djela neće vrijediti – kazao je, između ostalog, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović komentarišući premijeru ovog filma. 

Film govori o nekim od najznačajnijih faza života ovog istaknutog Bošnjaka – od njegovog školovanja, hapšenja u “Sarajevskom procesu”, ulozi u osnivanju Stranke demokratske akcije, ulozi u odbrani od agresora na Bosnu i Hercegovinu, do djelovanja unutar Islamske zajednice.

U filmu, između ostalih, govore reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, Rifat Fetić, Fahira Fejzić-Čengić, Edhem Bičakčić i drugi.

CATEGORIES
TAGS
Share This