Zajednička Dženaza

Zajednička Dženaza

Četvrtog jula 2004.godine obavljena je zajednička Dženaza za sedamdeset šehida Žepča. Prije toga, na godinu dana, šehidi su ekshumirani i prebačeni na identifikaciju u Visoko. Zajedničkoj dženazi prethodile su duge i detaljne pripreme koje su trajale više od šest mjeseci.
Sve poslove oko pripreme za dženazu obavio je odbor za zejdničku dženazu u sastavu:
            1. Mr. Ejub ef. Dautović           – predsjednik, muftija zenički,
            2. Mr. Nedžad Polić                   – premijer ZE-DO kantona,
            3. Husein Smajilović                  – predsjednik Skupštine,
            4. Nurđehan Šahinović              – donačelnik općine Žepče,
            5. Izet ef. Efendić                     – glavni imam,
            6. Nadžida Tabaković                – predsjednik udruženja šehida „Zambak“,
            7. Vedad Šečić                           – načelnik PU Tešanj,
            8. Alma Maglić                             – službenik PTT,
            9. Nazim Bećirović                     – predsjednik BIZ-e žepče.
Na dženazi je bilo prisutno oko 7.000 duša. Dženazi su prisustvovali najviši predstavnici Rijaseta IZ-e na čelu sa reisul-ulemom i najviši predstavnici države na čelu sa predsjednikom Sulejmanom Tihićem. Prisutnima se obratio Seid Muslić, sin šehida Suada, predsjednik Tihić i reisul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić. Dženazu je klanjao reisul-ulema. Tabuti nošeni na rukama uz pratnju jednog imama  krenuli su sa glavnog gradskog trga prema svom konačnom odredištu, Gornjomahalskoj džamiji. Ispraćaj i ukop šehida bio je veličanstven, baš onako kako su to zaslužili. Poslije ukopa, muftija i glavni imami muftiluka zeničkog proučili su kratke sure a muftija travnički proučio je dovu. Poslije dženaze reisul-ulema i predsjednik Tihić primili su porodice šehida u Gornjomahalskoj džamiji. Za organizaciju dženaze i kompletan sadržaj dobili smo najveće ocjene kako od reisul-uleme tako i od predsjednika Tihića. A glavni urednik „Preporoda“, Aziz Kadribegović, koji je inače bio u pratnji reisul-uleme i izvještavao sa ove dženaze u „Preporodu“ od 15. jula 2004.g. napisao je: ”Bila je to do sada najbolje organizirana zajednička dženaza od svih na kojima sam do sada prisustvovao, a njih nije mali broj. Disciplina, više od stotinu imama u džubetima i ahmedijama, desetine redara, ozvučenje, dostojanstvena dženaza, prenošenje ubijenih do kabura na rukama, dijeljenje vode i sokova prisutnima, te na kraju sam ukop sa imamom pored svakog kabura, sve je naprosto bilo dovedeno do najvišeg nivoa i ostavilo izvanredan utisak odnosno postalo obrazac kako bi se trebali ukopavati svi naši šehidi koji su svoje živote dali za vjeru i domovinu. “
Omladina Žepča, momci i djevojke fantastično su odradili svoje redarske poslove. Savršeno su čuvali red i mir i pazili da sve bude dostojanstveno do kraja. Galvni imam odao im je javno priznanje na sljedećoj hutbi.

Svi šehidi bili su poredani tog 04.06. na glavnom gradskom trgu u Žepču.

Dženazu je klanjalo između 8000 i 9000 duša.

Pored svakog tabuta bio je prisutan jedan uniformisani imam koji je svog šehida pratio do krajnjeg odredišta.

U prijepodnevnim satima tabute sa šehidima obilazili su i učili im fatihe mnogobrojni građani.

Džemat se priprema za klanjanje dženaze.

Dženazi su prisustvovali najviši predstavnici Rijaseta IZ BiH na čelu sa reisul-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem, kao i najviši predstavnici države BiH na čelu sa predsjednikom predsjedništva gosp. Sulejmanom Tihićem. Dženazu je predvodio reisul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

Svoj konačni smiraj šehidi su našli u dvorištu Gornjomahalske džamije.

Na Dan šehida (2. dana Ramazanskog Bajrama) 2004. god. svi šehidi imali su svoje šehidske nišane.


Gornjomahalska džamija kao turbe žepačkih šehida.

CATEGORIES
Share This