ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA – FEBRUAR 2022.GODINE

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA – FEBRUAR 2022.GODINE

Medžlis Islamske zajednice Žepče, u subotu 5. februara 2022. godine, u prostorijama Ferhat-pašine džamije u Žepču, održao je redovnu, petu u ovom sazivu, godišnju Skupštinu. Skupštini je prisustvovao 21 od ukupno 33 delegata.
Skupštinu je vodilo radno predsjedništvo, čiji je predsjednik, Helmedin Kulašin, delegat iz džemata Žepče.
Nakon uvodnog obraćanja glavnog imama h. Džafer ef. Gračića, koji je u svom izlaganju napravio presjek stanja u proteklom periodu, na sjednici Skupštine razmatran je i usvojen godišnji izvještaj o radu Izvršnog odbora za 2021. godinu sa općim smjernicama za rad u 2022. godini.
Također, članovi Skupštine dali su saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2021. godine, završni račun za 2021. godinu i plan prihoda i rashoda za 2022. godinu. Izvještaj je podnio Ašir Mehić, predsjednik finansijske komisije i knjigovođa MIZ Žepče.
Sjednici Skupštine prisustvovao je muftija zenički, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje u Muftijstvu zeničkom Edin ef. Kavazović, glavni imam MIZ Zavidovići, Izet ef. Čamdžić, te član Sabora IZ-e, Mustafa Čaušević. Skupštini je prisustvovalo i nekoliko članova IO MIZ Žepče. Učešće u radu, svojim obraćanjem i predlaganjem uzeli su delegati Vedad Šečić i Muhamed Moranjkić iz džemata Žepče, Fejzo ef. Efendić delegat iz džemata Gornja Golubinja, Avdo Krehmić iz džemata Biljevina, Salih Sinanović iz džemata Jastrebac-Brižđe, Nesib Efendić iz džemata Begov Han. Razgovaralo se, između ostalog, o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, aktuelnim mjerama, o mogućem povećanju članarine koja je na ovom nivou od 2009. godine, te o realizaciji planiranih projekata u ovoj 2022. godini – otvaranje Trzanske džamije, izgradnja munare na mesdžidu u Vitlacima, rekonstrukcija mesdžida u Brižđu, rekonstrukcija harema i džamije u Ozimici, o aktivnostima na izgradnji Memorijalnog centra “Stara džamija” u džematu Mjestova Ravan, te o mogućoj izgradnji obilježja Abdulvehab Ilhamiji u Žepču.
Muftija zenički, hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, u svom obraćanju je čestitao i pohvalio rad Izvršnog odbora Medžlisa IZ, zahvalio se članovima Skupštine na usvajanju godišnjih izvještaja, te istaknuo posebnu odgovornost u radu svih u MIZ-e Žepče, od glavnog imama, preko administracije, predsjednika i članova IO, te članova džematskih odbora, delegata skupštine i džematlija. Također, muftija je između ostaloga, istakao: „Budimo svjesni, draga braćo, da je institucija Islamske zajednice nama farz. Nama je farz čuvati Islamsku zajednicu, čuvati njene simbole, čuvati njenu autentičnost, jer Islamska zajednica je jedina institucija koja okuplja Bošnjake na svjetskom nivou.“
Po završetku obraćanja, u svečanom dijelu sjednice dodijeljena su priznanja – najuspješnijem predsjedniku džematskog odbora za proteklu godinu, najboljem muallimu u mektebskoj 2020/2021. godini, te dva priznanja. Glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić, uručio je priznanje Zahirović Arminu, predsjedniku džematskog odbora Begov Han, najuspješnijem muallimu MIZ Žepče za proteklu mektebsku godinu, Ridžal ef. Zuhdiji – imamu u džematu Balačići, te priznanje prof. Ridžal Muneveri, dugogodišnjem koordinatoru Odjela za brak i porodicu MIZ Žepče. Predsjednik džematskog odbora Begov Han, je u ime džemata Begov Han, sekretaru medžlisa, Amiri Mehmedović, uručio skromni poklon, kao znak zahvalnosti za izuzetnu saradnju, strpljivost i razumijevanje.
Muftija je, ovom prilikom, u ime reisu-l-uleme IZ u BiH, Husein ef. Kavazovića, gosp. Jasminu Malićbegoviću, direktoru firme “Jasmin M”, uručio posebno “pismo zahvalnosti” na podršci IZ-i uplatom zekata u Fond Bejtu-l-mal. Pismo je primio predstavnik firme “Jasmin M”.
Dovu je proučio muftija, hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

T.Ir.

CATEGORIES
Share This