“Tebi, o Allahov poslaniče…” – mevlud i zikr u džematu Vitlaci

“Tebi, o Allahov poslaniče…” – mevlud i zikr u džematu Vitlaci

U izuzetnom ozračju, pozivnoj i opuštenoj atmosferi i iskrenoj ljubavi prema Poslaniku Muhammedu a.s., nastavlja se višednevna manifestacija MIZ Žepče, a u povodu rođendana Muhammeda a.s., “Tebi, o Allahov poslaniče…”. Večeras, 07.12.2017.godine, uspješno je realizirana i šesta planirana aktivnost – mevlud i zikr u džematu i mesdžidu Vitlaci, iza jacije-namaza. U izuzetnoj atmosferi, u mesdžidu sa džematlijama kako iz Vitlaca, tako i iz okolnih džemata, u vrlo opuštenom mevludskom programu uživale su sve generacije posjetilaca – od najmlađih do najstarijih džematlija. Prisutnima se obratio mjesni imam Miralem ef. Okanović, zatim i glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić, a inače, ovom za ovaj džemat nesvakidašnjem događaju i ovoj veličanstvenoj mevludskoj noći, prisustvovali su uniformisani i skoro svi imami MIZ Žepče, koji su izveli i kompletan program. Ono što je za svaku pohvalu, je to, da su malobrojne džematlije džemata Vitlaci dale svoj poseban trud i prilog  za doček džematlija i dragih gostiju. Mnoštvo spremljenih kolača, soka, hrane, podijeljeno je i servirano od strane omladine i hanuma džemata Vitlaci. Inače, posebno se istakao džematlija Edin Badnjar, koji je organizirao besplatan autobuski prijevoz iz Žepča za Vitlace, te veliku i posebnu donaciju u hrani koja je servirana nakon programa. Da sve bude na svom mjestu, pobrinuo se džematski odbor Vitlaci, na čelu s mutevelijom Nezirom Mehićem. Programu je prisustvovao i najstariji džematlija MIZ Žepče, stanovnik Vitlaca, Osman Mehić rođen 1921. godine, koji nije krio ni zadovoljstvo ni suze nesvakidašnjim prizorom u mesdžidu, a imami su mu ukazali posebnu čast tako što su s njim po završetku programa napravili zajedničku fotografiju.

Sve u svemu, da zaključimo, još jedna, nakon Balačića i svih posjećenih džemata i organiziranih te realiziranih programa, ponovo predivna noć, ponovo smo doživjeli mnoštvo iskrene ljubavi, izuzetnih zalaganja i imama i džematlija, mnoštvo proučenih salavata, te predivan zikr u mubarek noći, noći uoči velikog dana, petka. Sve zbog i za ljubav Poslanika a.s.

Neka Allah Uzvišeni i večerašnju noć upiše svima nama kao dobro djelo, a selame i salavate s ovog druženja, iz jednog malog bosanskog džemata Vitlaci, neka prenese Muhammedu a.s. – onome koga je Uzvišeni poslao kao milost svjetovima. Amin!

Sljedeće druženje, 09.12.2017. godine je u džematu Mjestova Ravan, u prostorijama osnovne škole, gdje će biti održna tribina na temu „Muhammed a.s. – u očima svjetskih velikana“ s početkom u 19:00 sati.

T.Ir.

CATEGORIES
Share This