Obilježavanje NOĆI KADRA u Žepču, ramazan 2020.godine

Obilježavanje NOĆI KADRA u Žepču, ramazan 2020.godine

U Žepču je, kako tradicija i običaji nalažu, mevludom obilježena Noć Kadra, Noć sudbine i Noć odluke. Noć bolja od hiljadu mjeseci – 27. noć mjeseca ramazana 1441.h.g., odnosno 19./20.05. 2020. godine. Ferhat-pašina džamija, zbog trenutne situacije i mjera zabrane i ograničenja, nije bila popunjena do posljednjeg mjesta, ali su svi prisutni, u Allahovoj blagodati ugodnog ozračja, sa velikim saburom i pažnjom učestvovali u obilježavanju ove velike noći.
Mevludski program su izveli žepački imami, glavni imami Džefer ef. Gračić i Izet ef. Efendić, naš penzionisani dugogodišnji glavni imam, uz pomoć omladinaca.
Nakon, kako su džematlije kazale, odličnog mevludskog programa, prisutnima se obratio glavni imam MIZ Žepče, h. Džafer ef. Gračić. i najavio gosta-predavača, muftiju zeničkog, hafiza, dr. Mevludin ef. Dizdarevića. Ovom prilikom je govorio o vrijednostima noći Kadra, ali i o zekatu, kao instituciji, te o bejtul-malu. 
Na kraju, uz molbu dragom Bogu da muftiju i našeg glavnog imama nagradi za ove riječi, ostaje nada i molba Uzvišenom, da nam da snage da sve ove savjete iskoristimo u svom životu, kako bi uistinu od ove velike noći i bili bolji. Takođe, zahvaljujemo „sponzorima“ ovog mevluda, porodicama r.Irfana i Fuada Šečića, koji evo dugi niz godina priređuju mevludski program u povodu Noći Kadra u čaršijskoj džamiji, ovdje u Žepču. Kompletan program možete pogledati na sljedećem linku https://youtu.be/UxWNjvYoYc0
  

CATEGORIES
Share This