MEVLUD U PREČKOJ DŽAMIJI – 25.NOĆ RAMAZANA 1443.

MEVLUD U PREČKOJ DŽAMIJI – 25.NOĆ RAMAZANA 1443.

U Prečkoj džamiji, u džematu Žepče, u noći 25.4.2022. godine, 25. noć mjeseca ramazana 1443. godine, iza teravih-namaza, proučen je tradicionalni mevlud u povodu Lejletul-kadra. U ovoj džamiji je to tradicija duga preko 30 godina. Ramazanske, 25.noći, nakon 23. u Trzanskoj, u ovoj džamiji se dočekuje “noć bolja od hiljadu mjeseci”.

Ovaj mevlud priredila su djeca rahm. Skenderović Muharema i rahm. Zekije, kćerka Ermina i sin Nermin sa svojim porodicama.
Mevludski program izveli su polaznici mekteba Žepče, imami i teravih-imami džemata Žepče, a predavač na mevludu bio je dugogodišnji glavni imam MIZ-e Žepče, sada u penziji, Izet ef. Efendić. On je ovom prilikom govorio o vrijednostima noći Kadra, ali i o današnjoj našoj realnosti te životnim iskušenjima kroz koje prolazimo u svjetlu univerzalnih poruka Kur’ana Časnog i hadisa Poslanika Muhammeda a.s.
Na kraju, uz molbu dragom Bogu da Izet ef. nagradi za ove riječi, upućujemo i dovu da nam Uzvišeni ovu mubarek noć i ibadete u njoj primi i ukabuli, amin!.
T.Ir.

CATEGORIES
Share This