STARA DŽAMIJA ŽELJEZNO POLJE – SJEĆANJE NA ŠEHIDE

STARA DŽAMIJA ŽELJEZNO POLJE – SJEĆANJE NA ŠEHIDE

“Stara džamija” u džematu Mjestova Ravan, Željezno Polje, sada već preko 30 godina, domaćin je mevludu šehidima, a koji se održava u sklopu manifestacije “Dani MZ Željezno Polje”. Mevlud je plod saradnje MIZ Žepče i MZ Željezno Polje. Ove godine, proučen je, u subotu 1.6.2024. godine, nakon podne-namaza.

Prije samog mevludskog programa, na šehidskom mezarju, neposredno pored džamije, imami MIZ-e Žepče, na čelu sa glavnim imamom Džafer-ef. Gračićem, proučili su Ja-Sin pred duše šehida tog kraja.

Zatim je uslijedilo zajedničko klanjanje podne-namaza, te mevludski program, koga su izveli imami Oružanih snaga BiH. Poseban program, posebni izvođači, koji su svojim dolaskom na ovaj Mevlud, počastili i Staru džamiju, ali i MIZ-e Žepče. Obavezna tačka mevludskog programa je i čitanje imena svih šehida, te imena njihovih roditelja, sa područja našega medžlisa. Na području MIZ-e Žepče, šehidi se “prozovu” dva puta u toku godine, i to na ovom mevludu u “Staroj džamiji”, i na mevludu za Noć Bedra, koji se održava u Čaršijskoj džamiji u Žepču.

Prisutne džematlije pratile su mevludski program, kao i predavanje posebnog gosta, muftije Vojnog muftijstva Oružanih snaga BiH, Nesib-ef. Hadžića, koji je govorio o našem odnosu prema šehidu, domovini, u svjetlu trenutnih dešavanja i stanja u kome se nalazi naše društvo uopće. Nakon inauguracije na mjesto muftije, ovo je prvo javno obraćanje Nesib-ef. – u svojoj džamiji i svom Željeznom Polju.

Na ovom mevludu, s prisutnim džematlijama, ponovo je podijeljena informacija o aktivnostima koje se trenutno vode oko izgradnje memorijala “Stara džamija” – konkretni radovi na terenu su u toku, i ovo je prilika da se ugradimo u ovaj veliki, historijski i generacijski projekat – na vrlo jednostavan način – svojim finansijskim prilozima.

T. Irdin

CATEGORIES
Share This