Završena prva faza rekonstrukcije džamije u džematu Mjestova Ravan

Završena prva faza rekonstrukcije džamije u džematu Mjestova Ravan

Džematlije džemata Mjestova Ravan, MIZ-e Žepče, 07.05.2011.godine, odlučile su krenuti u veliki i za njih historijski korak, rekonstrukciju mjesne džamije. Tada je odlučeno da će rekonstrukcija podrazumijevati proširivanje prostora za obavljanje namaza, zatim izgradnju nove mektebske učionice, nove abdesthane, te izgradnju jedne velike i tri male kupole. Takođe, planirana je i izgradnja potpuno nove munare. Ovih dana, tačnije u petak 30.01.2015.godine, glavni imam MIZ-e Žepče, h. Izet ef. Efendić, posjetio je ovaj džemat, gdje je obišao ono što je do danas urađeno na džamiji u M.Ravni. Izgrađen potpuno novi ulaz u džamiju, a za korištenje su već sada spremne nova mektebska učionica i nova abdesthana. Glavni imam, te mjesni imam Ahmet ef. Grabus, mutevelija i džematlije nisu krile zadovoljstvo urađenim, a informacije radi, kompletna rekonstrukcija koštat će nekih 200.000,00 KM, a do sada su vrijedne džematlije uložile oko 50.000,00 KM.

Ovo je veliki uspjeh za sve nas, a posebno za mještane ovoga džemata a i samu MZ Željezno Polje, mjesne zajednice koja je tokom protekle godine ( maj-august 2014.) doživjela velika razaranja, poplave i klizišta, i čijem je stanovništvu prijetilo potpuno iseljavanje. Hvala Uzvišenom, to se nije dogodilo, a ovakvi projekti i ovakva zalaganja naših džematlija unose nadu u novi i sigurniji život svih nas, a posebno mještana ovoga džemata i ove MZ, pa tako i samog Medžlisa islamske zajednice Žepče.

Još je puno posla pred njima, i naravno potrebno je još mnogo sredstava da ovaj dragulj u potpunosti zasija, zato je ovo i poziv svima nama da se svojim dobrovoljnim prilozima uključimo u ovu akciju.

Na ovom linku možete pročitati informaciju koju smo objavili 2011. godine vezano za rekonstrukciju džamije u Mjestovoj Ravni. https://www.medzlis-zepce.info/index.php/explore/item/3438-pocela-rekonstrukcija-dzamije-u-dzematu-m-ravan

                                                                                                        T.I. 

 

CATEGORIES
Share This