Mevludom dočekana 1435.hidžretska godina

Mevludom dočekana 1435.hidžretska godina

Dolazak nove 1435. godine po Hidžri, već dugi niz godina, izuzetno je svečano obilježen u MIZ-e Žepče, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji. Naime, u nedjelju, 30. Zu-l-hidždžeta 1434. odnosno 03.11.2013.godine, nakon podne namaza, proučen je "novogodišnji" mevlud, čiji je organizator medžlis a sponzor Kasim i Fatima Badnjar iz Žepča. Kasim je veliki vakif našega medžlisa a sponzor ovoga mevluda je od dana kada je postavljen kamen-temeljac za obnovu čaršijske džamije, i ovo je 14 po redu mevlud čiji je pokrovitelj porodica Badnjar.

Sam mevludski program su izveli imami i članovi hora MIZ-e Žepče.

Mevludu je kao gost prisustvovao glavni i odgovorni urednik Islamskih informativnih novina "Preporod" mr. Meho ef. Šljivo. Mevludski program, u povodu nove godine, i ovaj put je, kao i lani, bio podijeljen u dva dijela, po kojima se ovaj mevlud izdvaja od svih drugih koji su održani, što sa sigurnošću možemo reći, kako u našoj bližoj okolini tako vjerovatno i šire. Naime, nastavljajući praksu od prošle godine, kao dio mevludskog programa, bila je i podjela stipendija stipendistima medžlisa za ovu školsku/akademsku godinu, a kao rezultat upravo završenog konkursa za stipendiranje. Ovo je četrnaesta (14) godina kako Bošnjaci medžlisa Žepče stipendiraju našu siromašnu a nadarenu djecu koja pohađaju srednje škole i fakultete. Koliko to uspješno radimo, evo i nekih činjenica. U proteklih 14 godina, za stipendiranje smo do sada uložili ukupno preko 200.000 maraka, iz fonda pri medžlisu koji se "puni" redovnim sergijama svakoga prvog petka u mjesecu u svim džamijama na području MIZ-e Žepče. Naš medžlis, jedan od najmanjih u BiH (sa svega 10 000 Bošnjaka) , prve godine, dakle 1999. godine, stipendirao je po 7 studenata i srednjoškolaca. Danas, upravo na ovom mevludu uručene su stipendije za 9 studenata i 23 učenika srednjih škola, što je ukupno 32 stipendije u ukupnom iznosu od 17.000,00 maraka. Takođe, uručene su i četiri jednokratne pomoći. Glavni imam, Izet ef. pozvao je člana IO MIZ-e Žepče, Ašira Mehića, koji je i sam nekada bio stipendista da lično uruči 23 srednjoškolske stipendije, a stipendije studentima, uručio je glavni imam MIZ-e Žepče, h. Izet ef. Efendić.

Posebno oduševljenje, i malo neobičan za džamije, aplauz, izazvalo je čitanje pisma zahvale MIZ-e Žepče, koje je pročitala sada već bivša stipendistica, Esma Delić, koja je stipendiju primala punih 8 godina. Danas je Esma, profesor bosanskoga jezika i kniževnosti, na putu da ako bog da postane i magistar. Pismo je napisano sa puno emocija, i takvo je i prenešeno prisutnim džematlijama. 

Naš gost, Meho ef. je nakon uručenja stipendija, i ovoga pisma, u ime MIZ-e Žepče, Esmi uručio vrijednu Monografiju islamske zajednice, koja je upravo izašla iz štampe. Sponzor, ove vrijedne nagrade, u ime medžlisa, bio je član IO, Jasmin Malićbegović, veliki i posebni vakif MIZ-e Žepče. Uslijedilo je obraćanje našeg gosta, koji nije krio niti emocije niti oduševljenje proučenim mevludom, te samom ceremonijom uručenja stipendija. Između ostalog, govorio je o Hidžri, porukama i poukama, a posebno je govorio i o ovom velikom projektu MIZ-e Žepče, te o potrebi i važnosti učenja i odgoja  uopće.

Na kraju, još jednom iskrene čestitke u povodu nove godine, i veliko hvala svima onima koji su svojim prilozima učestvovali u ovom velikom projektu, uz molbu dragom Bogu da ih sve nagradi svojom nagradom, amin! 
       
                                                                        Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This