Dobro doš'o, kruno božijeg rahmeta!

Dobro doš'o, kruno božijeg rahmeta!

Rođendan našeg poslanika Muhammeda a.s., svečano je obilježen i u Žepču, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji, 12. rebiul-ewela 1434.h.g, odnosno 24.01.2013.godine. Na ovaj dan, već decenijama, nakon podne-namaza, porodica Maglić, priređuje mevlud, u znak sjećanja na dan rođenja, našeg uzora u svemu, našeg poslanika Muhammeda, neka je na njega Allahov mir i spas. Ovom pozivu, ovom velikom danu, odazvao se prilično veliki broj naših vjernika, obzirom na termin održavanja ovoga mevluda.
Gost, predavač, mevluda bio je mr. Dževad ef. Pleh, profesor i odgajatelj u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, a s njim u pratnji bio je i sekretar Medrese, Benaris ef. Šehić. Mevludski program je izveden besprijekorno, uz pomoć članova hora MIZ-e Žepče, te nekoliko imama MIZ-e Žepče. Važno je napomenuti da je program bio u potpunosti posvećen životu Muhammeda a.s, što su prisutni sa oduševljenjem propratili, te javno, kao što je to uradio prof. Pleh, kazao kako je oduševljen onim što je čuo.
 

Dževad ef. je govorio ovom prilikom o našem poslaniku kao našem uzoru u svemu, u svjetlu kur'ana i hadisa, sa posebnim osvrtom na Muhammeda a.s. kao "milost svjetovima".

Na kraju, ostaje da se zahvalimo Allahu dž.š. koji nam je dao snagu da dođemo i prisustvujemo ovom velikom događaju, da ga zamolimo da obraduje sve one koji su preselili na Ahiret iz porodice Maglić, i neka nam da snage i razuma kako bi nam naš poslanik bio uzor u što više životnih situacija i trenutaka, kako bi život poslanika ušao u mnoge sfere naših života i naše svakodnevnice, te da budemo u okrilju Allahove milosti i šefa'ata Allahovog miljenika.
Dovu je proučio Edhem ef. Sinanović, imam u penziji.

CATEGORIES
Share This