27.noć ramazana 1429/2008

27.noć ramazana 1429/2008

Lejletul-kadr, 27.noć mjeseca ramazana 1429/2008.godine, obilježena je na području MIZ-a Žepče u svim džematima na prigodan način. Centralna manifestacija bila je u Ferhatpašinoj džamiji u Žepču. Mevludski program izveli su imami i hor MIZ-a Žepče. Džamija je bila pretijesna da primi sve one koji su došli da uz tekbire, salavate, ilahije i mevlud, provedu dio te noći. Ljepota i blagost ove blagoslovljene noći, natopila je lica vjernika, baš kao što ljetna rodna kiša natopi suhu zemlju.

Hor MIZ-a Žepče izvodio je ilahije i kaside sa svog CD-a i njima razgaljivao duše pomenutih vjernika. Na samom početku programa Esad ef. Dedović je poselamio prisutne i zaželio lijepu i ugodnu noć Kadra. Na kraju mevludskog programa, obratio se glavni imam Izet ef. Efendić i poslije kratke besjede najavio gosta predavača dr. Zuhdiju Adilovića.

Dr. Zuhdija Adilović je nadahnuto govorio o vrijednosti Ramazana i Lejletul-kadra, ali i općenito, o vrijednostima čovjeka, koji se okitio imanom, vjerom u jednog Boga i sudnji dan.

Posebno je ostalo zapaženo izlaganje dr. Adilovića o muzici kao umjetnosti božanskog porijekla.

Govorio je o Špancu, kojem je muzika kao umjetnost bila razlogom prelaska na islam, a onda je on postao veliki borac za islam, otvorio školu islama itd.itd.

Svi smo bili presretni i prezadovoljni.

Sponzori ovog mevluda su već duži niz godina Fuad i Irfan Šečić, zajedno sa svojim

ukućanima.

 

CATEGORIES
Share This