Lejletul-bedr u Žepču ( 17. noć Ramazana )

Lejletul-bedr u Žepču ( 17. noć Ramazana )

Lejletul-bedr, kao jedna od značajnijih noći mjeseca Ramazana i ovoga puta u Žepču i ostalim džematima obilježena je na primjeren način. MIZ-e Žepče je predhodne noći organizirao jedan izuzetno lijep kulturni događaj u „Domu kulture“, a povodom obilježavanja mjeseca Ramazana i Lejletul-Bedra.

Medžlis je angažovao glumce Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, koji su
sjajno odigrali pozorišnu predstavu „ Hasanaginica “. Mada je predstava bila u kasnim večernjim satima, dvorana je bila puna, a posjetioci prezadovoljni.

Da bi smo realizirali ovaj program, nesebičnu pomoć pružili su nam
MIZ-e Zenica, odnosno predsjednik Muhamed Begagić, i gl. imam Jakub ef. Salkica.
Naravno tu su i naši sponzori, ali i „Dom kulture“ Žepče,
sa direktorom Marinkom Kelavićem.

Noć uoči samog Bedra, izveden je uobičajeni mevludski program, koji su izveli imami i članovi hora MIZ-e Žepče. Specijalni gost ove noći bio je
gosp. Amor Mašović, direktor Instituta za traženje nestalih. Gospodin Mašović, džematlijama je prikazao i dokumentarni film, u kojem se najbolje mogu vidjeti neki dijelovi strahota i užasa, koje je doživio bošnjački narod. Veliki dio toga je još sakriven i nepoznat.

Ovo je bila noć kada smo se sjećali šehida sa Bedra, ali i noć sjećanja na bosanske šehide. Izvršena je prozivka svih 256 žepačkih šehida.
Udruženje porodica šehida i poginulih boraca „ ZAMBAK“ Žepče i porodica rahm. Šečić Huseina, suorganizatori su ovog mevluda.    

CATEGORIES
Share This