Počela izgradnja džamije u Orčevićima

Počela izgradnja džamije u Orčevićima

MIZ-e Žepče i džemat Orčevići, zlatnim slovima i brojevima upisat će datum 15.03.2014.godine. Naime, na taj dan, počelo je rušenje mesdžida i izgradnja džamije. Sam džemat, odnosno građevinski odbor, započeo je aktivnosti oko izgradnje džamije još prije dvije godine, kada se krenulo u pribavljanje potrebne dokumentacije.

              mesdžid u Orčevićima otišao u povijest

Nakon formiranja građevinskog odbora, na čijem čelu je Ramiz Ibrić, te dobijanja svih dozvola i nakon što se prikupila sva potrebna dokumentacija, odredio se i datum početka radova, upravo 15.03.2014.godine. "Čišćenje" mesdžida počelo je nakon sabah-namaza u subotu, da bi velikom akcijom mještana taj posao bio gotov za nepuna dva dana.

               akcija rušenja starog mesdžida

Prema riječima člana građevinskog odbora, gosp. Saliha Ibrića, projektnu dokumentaciju uradio je dipl. ing. arhitekture Zvjezdan Turkić, radove na izgradnji džamije izvodi firma "A ELING" d.o.o. Zenica, a nadzor će vršiti firma "AG SIMS" d.o.o. Zenica, firme koju su dale najpovoljniju ponudu na raspisanom i provedenom tenderu.

            lokacija gdje je nekad bio mesdžid

Inače, izgradnja džamije koštat će oko 760.000,00 KM, a predviđeno vrijeme za izvođenje radova je 120 radnih dana.


                   buduća džamija u Orčevićima

              
Molimo Allaha dž.š. da podari snage prije svega mještanima ovoga džemata, koji će, uglavnom sami finansirati pomenute radove, a takođe, molimo i sve one koji hoće finansijski pomoći ovo hairli djelo, da to mogu uraditi uplatom na račune MIZ-e Žepče, sa naznakom " Za izgradnju džamije u Orčevićima", ili direktno na žiro-račun broj 1340500000344450, otvoren kod IK Banke isključivo za potrebe izgradnje džamije,  a i lično svojim prilozima kod blagajnika građevinskog odbora u džematu Orčevići.
                                                             Irdin Tutnjić

CATEGORIES
Share This