Stara Džamija-domaćin mevludu ¹ehidima

Stara Džamija-domaćin mevludu ¹ehidima

Stara džamija je evo već godinama domaćin mevludu šehidima, koji se održava u sklopu manifestacije "Dani MZ Željezno Polje". Kao što je to već i tradicija, mevlud je izuzetno dobro posjećen od strane džematlija ovoga kraja i tako je bilo i ove godine, u subotu 02.06. nakon podne namaza.

Prije samog mevludskog programa, na šehidskom mezarju, neposredno pored džamije, imami MIZ-e Žepče, na čelu sa glavnim imamom h. Izet ef. Efendićem, proučili su Ja-Sin pred duše šehida tog kraja.

Zatim je uslijedilo zajedničko klanjanje podne-namaza, te mevludski program, koga su izveli imami  i hor MIZ-e Žepče. Obavezna tačka mevludskog programa je i čitanje imena svih šehida, te imena njihovih roditelja, sa područja općine Žepče. Na području MIZ-e Žepče, šehidi se prozovu dva puta u toku godine, i to prvi puta u Staroj Džamiji, na ovom mevludu, i spomenu se na mevludu za Noć Bedra , koji se održava u Žepču.

Lijep mevludski program, pratile su mnogobrojne džematlije, kao i predavanje, uvaženog profesora, dr. Safveta ef. Halilovića. Više pojedinosti o ovom našem alimu, pročitajte na http://www.bosanskialim.com/rubrike/biografije/bosanski_alimi/Halilovic_Safvet.html

CATEGORIES
Share This