LEJLETU-L-BERAT U ŽEPČU – “DOVU ZA DOMOVINU” UPUTILI POLAZNICI MEKTEBA

LEJLETU-L-BERAT U ŽEPČU – “DOVU ZA DOMOVINU” UPUTILI POLAZNICI MEKTEBA

U četvrtak 17. 3. 2022. godine, s paljenjem kandilja na žepačkim džamija, počeo je poseban program u predivnoj atmosferi Ali-begove/Trzanske džamije u džematu Žepče, kojim je obilježena mubarek noć Lejletu-l-berat. Velikom broju džematlija i polaznicima mekteba, kompletan program izveli su upravo polaznici mekteba Žepče svih uzrasta – od prvog do devetog razreda, njih 32, zajedno sa svojim imamima i glavim imamom. Nakon jacije-namaza u predivnom džematu, na samom početku programa uvodnu riječ i posebne selame svim prisutnima uputio je drugi imam džemata Irdin ef. Tutnjić, koji se zahvalio na dolasku kako džematlija, tako i roditelja polaznika mekteba i naravno našim mekteblijama. Proučeni su odlomci iz Kur'ana Časnog, nekoliko ilahija, kasida i recitacije koje su kazivali najmlađi polazici mekteba. Na kraju programa, obratio se i glavni imam Džafer ef. Gračić, koji je iskoristio priliku da se zahvali na izuzetnoj posjeti, te, govorio o dovi, kao posebnom daru ove mubarek noći. Zajednički obavljen namaz, sa skoro dvije stotine polaznika mekteba i sa mnogobrojnim džematlijama, posebno su „dotaknuli“ svakoga od prisutnih, i konačno nas vratili u „ono vrijeme“. U safu su bili očevi i sinovi, majke i kćerke, neki i po prvi puta! Oduševljenje i zahvala Uzvišenom se nije moglo skriti. Mr. Benjamin ef. Hodžić, zahvalio je našim džematlijama, koji su ponovo prepoznali trenutak za dobro djelo i počastili svako dijete o sve prisutne „slatkim programom“ ali i novčano, izvodjače programa – uradili su to naše džematlije, naše hadžije Muhamed i Jasminka Moranjkić, Marušić Amel i njegova hanuma, te novčano, naše hadžije Salih i Emina Ridžal. Ostaje dova Uzvišenom za nagradu svakoga ko je bio dio ove svečane atmosfere, da se ibadeti i dove prime, da nas i našu djecu čuva od svakog zla, te da i njih i nas izvede i čuva na pravom putu. Program je završen “Dovom za domovinu”, koju je kazivao polaznik devetog razreda mekteba, Muhamed Kulašin. “Dovu za domovinu” (tekst Reisu-l-uleme IZ BiH dr. Husein ef. Kavazovića) uputila su djeca, polaznici mekteba Žepče, a glasi:
“Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo i Tebi zahvaljujemo,
Tebi, Dobročinitelju svemu i Milostivom,
Vladaru Dana sudnjega.
Mi se samo Tebi klanjamo i samo od Tebe pomoć tražimo!
Gospodaru naš, koji si ovu našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, tako lijepom stvorio, i nimete mnogobrojne po njoj prosuo, i na njoj planine, brda i brjegove uzdigao, šumama, livadama i rijekama je okitio, molimo Te, Gospodaru naš, da je učiniš sigurnom i slobodnom za sve plemenite ljude koji u njoj žive. (Amin.)
Milostivi Allahu, podari nam dovoljno sunca žarkog, kiše plodne i usjeva rodnih, halal i berićetnu nafaku iz naše zemlje i na našoj zemlji, da na njoj živimo i umiremo kao muslimani. (Amin.)
Plemeniti Allahu, podari nam iskreno i najčvršće vjerovanje i dug život ispunjen zdravljem i zadovoljstvom Tvojim. Pomozi nam da svoje potomke odgojimo pa da budu čestiti, učeni i odvažni, našu vojsku učini simbolom snage, hrabrosti i sigurnosti, a našoj Domovini podari postojanost i svaki boljitak pod okriljem Tvojim; zaštiti je od nesreća i belaja. (Amin.)
Milostivi Allahu, povećaj ljubav Bošnjaka prema Domovini, ne dozvoli da nam nasilnici budu u vlasti, a brigu o nama povjeri najboljima od nas. I budi uz nas, a ne protiv nas. (Amin.)
Gospodaru naš, učini da krv šehida, i suze njihovih majki, i uzdah njihove djece, i bol njihovih supruga budu temelj našeg sjećanja, snage i odlučnosti da budemo odgovorniji i sposobniji u svojim zadacima, aktivniji u svojim džematima i korisniji društvu i Domovini. (Amin.)
Gospodaru naš, ne dopusti da nas slabosti obuzmu pa da zaboravimo na Tebe, da se udaljimo od Tvoje milosti i zaštite. Poduči nas da ne zaboravimo da si nam Ti domovinu Bosnu i Hercegovinu darovao – da je volimo i u njoj mir i slobodu čuvamo. (Amin.)
Tebe, Stvoritelja i Gospodara našeg, slavimo i veličamo onako kako Si Ti zadovoljan!
Oprosti nam i poduči nas da i mi drugima praštamo. (Amin.)”

T.Ir.

p.s. – hvala džematlijama na fotografijama – Mersadu, Sanelu, Amiri, Ahmetu, Senadu, Adnanu, Lamiji, Benjaminu….

CATEGORIES
Share This