Aktivnosti Asocijacije žena MIZ-e Žepče u oktobru mjesecu / posjeta Srebrenici

Aktivnosti Asocijacije žena MIZ-e Žepče u oktobru mjesecu / posjeta Srebrenici

U mjesecu oktobru Asocijacija je provela više aktivnosti, kao što su:

 

1.      1. Halka Kur'ana za žene u džematu Žepče počela je ponovo. Halka se održava  srijedom poslije jacije namaza, u glavnoj gradskoj džamiji u Žepču;

2.      Udruženje „Život“ iz Zenice, je udruženje koje daje podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke. Na inicijativu ovog udruženja, odnosno na poziv gđe. Suade Bobić, i članice naše Asocijacije, grupa od 18 žena, podržale su kampanju pod nazivom „Trka za život“ koja je održana u Sarajevu 03.10.2015.g. na Vilsonovom šetalištu. Ovu manifestaciju je podržalo više udruženja, a održana je kao podrška ženama oboljelim od karcinoma dojke.

           2. Članice Asocijacije žena MIZ-e Žepče, su u periodu od Kurban bajrama pa do 10. Muharrema, odnosno dana Jevmu-l-ašure, obišle stare i bolesne žene na našem medžlisu. Posjetile smo 50-tak porodica. Majke koje su u skorije vrijeme izgubile svoju djecu i ženama koje nisu u stanju, zbog bolesti, da izlaze iz svojih domova i da se druže sa drugima, vrata smo otvorile mi. Kazale im po koju toplu riječ i uputile osmijeh. Zadovoljne su i zahvalne i sve pohvale su uputile za ovu aktivnost. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo glavnom imamu našeg medžlisa, Izet ef. Efendiću, koji je obezbijedio prehrambene pakete za sve porodice koje smo posjetile. 

      3. Asocijacija žena medžlisa IZ-e Žepče je u subotu 31.10.2015.g. posjetila memorijalni kompleks „Potočari“ u Srebrenici.

Na putovanje je krenulo 87 žena, članica Asocijacije, kojih je  bilo iz skoro svih naših džemata. Prva pauza je bila u Tuzli, koja se iskoristila za posjetu džamiji Princ Abdullah. Žene su se osvježile, razgledale džamije i krenule dalje. Naredna pauza je bila posjeta nani Fati Orlović. Nažalost nismo je zatekle kod kuće ali žene su obišle kuću nane Fate i vidjele crkvu u njenom dvorištu. Dovile su da joj Allah pomogne da se crkva ukloni iz njene avlije.

U Potočarima nas je dočekala majka i supruga trojice šehida, Hatidža Mehmedović, žena koja je veliki MUDŽAHID. Ona živi u Srebrenici, sama na svom imanju, i mi samo možemo kazati „SVAKA JOJ ČAST“. Razgovarala je sa ženama o padu Srebrenice, o gubitku dva sina, o gubitku muža  i o tome kako je dio njenog srca otišao sa njima.

Mi joj se i ovim putem  od srca zahvaljujemo što nas je dočekala i prenijela nam dio svog života, dio svoje životne priče.

Na MUSALLI, u džematu, klanjale smo podne i ikindiju namaz, te proučile Ja-sin-i-šerif za šehide Srebrenice. Ovo je bio posebno emotivan trenutak. Žene su se osjećale ispunjeno.

Kustos Azir Osmanović održao je čas historije o stradanju u Srebrenici i genocidu koji je planiran i počinjen. Žene su obišle fabriku akumulatora-logor, u kome se nalaze fotografije nekih događaja. Pogledale smo dokumentarni film koji je kod žena izazvao posebne emocije i tuge i bijesa, ali i zadovoljstva što smo tu, jer na taj način dajemo svoju podršku svim ženama Sreberenice, a posebno onima koje tamo žive.

U gradu Srebrenici su se žene osvježile, kahvenisalo se, ručalo, razgledale smo grad i u 16,30 krenule nazad ka Žepču.

Putovanje je proteklo, možemo slobodno kazati i bolje nego što smo očekivale.

Hairli i zadovoljne stigle smo svojim kućama, sa velikim bolom u srcu, i slikom nišana na poljima, koji daju sliku “polja bijelih ljiljana”.

 

                                                                                                                     asocijacija žena MIZ-e Žepče

 

 

 

CATEGORIES
Share This