Obraćanje predsjednika IO MIZ Žepče, gosp. Armina Beće, na redovnoj godišnjoj skupštini MIZ Žepče

Obraćanje predsjednika IO MIZ Žepče, gosp. Armina Beće, na redovnoj godišnjoj skupštini MIZ Žepče

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

 

UVAŽENI MUFTIJA ZENIČKI                                            doc Dr  Ejub ef. Dautoviću

POŠTOVANI PREDSEDAVAJUĆI                                   gosp. Moranjkiću Muhamed 

i članovi radnog predsedništva

POŠTOVANI GLAVNI IMAMI                                                                                    mr. Bajro ef. Džafić  glavni imam Doboj

mr. Fuad ef. Omerbašić  glavni imam Tešanj

mr. Jakub ef. Salkica  glavni imam Zenica

Izet ef. Čamdžića  glavni imam Zavidovići

Džafer ef. Gračić  glavni imam Teslić

Nevres ef. Hodžić   glavni imam Maglaj

            Edin ef. Kavazovića   sekretar muftije zeničkog              

Izet ef.Efendiću  glavni imam Žepče

POŠTOVANI PREDSJEDNIČE ILMIJE                                                                                  Fadil ef.Imamoviću

POŠTOVANI  DELEGATI  SKUPŠTINE  MEDŽLISA  IZ  ŽEPČE

POŠTOVANI ČLANOVI  IO MIZ ŽEPČE ,

POŠTOVANA MUALIMA

POŠTOVANI  I  DRAGI  NAM  GOSTI

 

Na samom početku ovog  našeg godišnjeg skupa u ime članova  IO MIZ Žepče i u svoje osobno ime srdačno Vam želim toplu dobrodošlicu i selam, jer je to od sunneta Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, i zato ću svoje danasnje izlaganje započet ću kao i predhodnih godina  jednom dovom

Rabbenâ âtina min ledunke rahmeten ve hejji’ lenâ min emrinâ rešeden. Rabbišrah li sadri ve jessir li emri.”

“Gospodaru naš, pruži nam Svoju milost i učini nam ovu našu stvar ispravnom!

Gospodaru, otvori moje srce i olakšaj mi posao!”

Ja se nadam da je ovo ispravan posao koji radimo i da će nam biti olakšano da ga hairli završimo.

Želio bih izraziti svoje osobno zadovoljstvo što smo danas domaćini  Muftiji zeničkom sa suradnicima ,največim vjerskim autoritetima muftiluka Zeničkog  i nadam se da će se ova praksa nastavit a samim prisustvom pokazujemo  značaj institucije Skupštine kao najvišeg tijela na nivou Medžlisa.

 U kratkim crtama upoznat ću nas sa par osnovnih podataka  i potom se osvrnuti  na rad i poslovanje Medžlisa izmedju dvije Skupštine te o aktuelnoj situaciji i našim daljnjim planovima na području Medžlisa Žepče.

Islamska zajednica u Žepču datira od sredine 15. stoljeća.

Prvi pisani podaci o Ferhat-pašininoj džamiji  su iz 1565.godine  iako znamo da je ranije napravljena


Na području koje pokriva MIZ Žepče po popisu iz 2013 god živi 11727 Bošnjaka

U Bosni i Hercegovini imamo 1450 džemata organiziranih u 88 Medžlisa

Medžlis IZ-e Žepče je jedan od manjih Medžlisa u Bosni i Hercegovini koji je organizovan u 15 džemata na svom području i ima registrovana 3462 člana.

 

Izvršni odbor Medžlisa Žepče broji osam članova, a

zbog gostiju koji nisu prisustvovali nekim ranijim skupštinama i zbog nas samih

želio bih Vas jos jednom podsjetiti ko su sve članovi IO                                                                                                                

Članovi IO MIZ Žepče za period 2014-2018  god su :    

1. h. Izet ef. Efendić, glavni imam, član po položaju

2. h. Ćazim Huskić, član

3. Munevera Ridžal, član i predsednica asocijacije žena medžlisa Žepče

4. Ferid Ajan, član

5. Ašir Mehić, član i predsednik financijske komisije

6. Edin Šišić, član

7. Fadil ef. Imamović, član iz reda imama i predsednik Ilmije medžlisa Žepče

8. Jakub ef. Hadžić, član iz reda imama

9. Armin Beća, predsjednik IO

Kao što sam rekao na prošloj Skupštini velika je čast a naravno i odgovornost i obaveza biti na čelu ovog IO kojem ste Vi dali povjerenje

Materijali su malo obimniji a sve sa ciljem što transparentnijeg uvida u rad službi Medžlisa, ali i Vaših analiza u džematima , postavljanja pitanja, te davanja smjernica i sugestija od Vas zastupnika džemata na samoj Skupštini.

Sad bih prešao na izvješaj o funkcioniranju Medžlisa u 2016.godini sa pregledom planiranih aktivnosti za 2017. godinu .

Ja sam nastojao pratiti redosljed aktivnosti kao u materijalima zbog lakšeg pračenja

1.1  ADMINISTRATIVNA SLUŽBA

Primili smo 395 službenih  akata što je nešto malo više nego predhodne 2015. godine  svi su uredno protokolisani , razmatrani zavisno od svog sadržaja i na koncu i propisno arhivirani.

1.2 RAD IZVRŠNOG OBORA     

U 2016.godini održali smo 6 sjednica IO i  Skupštinu

Detalje rada i tema na sjednicama su prikazani  u Vašim materijalima

Neko   će komentarisati da je to ovo mali broj sjednica ali Vam odgovorno tvrdim da smo se nastojali usredotočili na rješavanje problema i mnoge smo konsultacije vršili u hodu bez nepotrebnog opterečavanja sjednicama ali naravno da su svi članovi IO uvijek upoznati sa svim detaljima.

Ja kao predsjednik prisustvovao sam svim sjednicama IO

Prisustvovao sam radnim sjednicama i druženjima u muftiluku zeničkom

Zajedno s glavnim imamom ili sam u protekloj godini što kroz džuma namaze što kroz teravih namaze posjetio sam skoro sva mjesta na kojima se obavljaju vjerske aktivnosti

Aktivno sam učestvovao kao član građevinskog odbora i član posebne komisije za izgradnju Ali begove-trzanske džamije

U više navrata imao sam radne sjednice sa predstavnicima opčine i drugih  institucija i udruženja                                                                                                        Zajedno sa glavnim imamom nastavili smo praksu obilaska naših privrednika Takođe sam koliko god sam bio u mogučnosti  prisutvovao i učestvovao u organizaciji raznih svečsnosti,mevluda i ostaklih aktivnosti koje su se vodile u medžlisu a kao vrlo osjetljiva i odgovorna akivnost bilo je pitanje zaposlenja imama Ferhat pašine džamije što se iskreno nadam da smo uz Božiju pomoć adekvatno riješili.

1.3 VAKUF

Još u predhodnom mandatu započeli smo sa uređenjem vakufa,a večinu smo uredili i  zasadili raznim voćem i tako da danas imamo 133 dunuma uređene , zasijane  i redovno održavane vakufske zemlje.Uz to imamo još par vakufskih parcela koje smo dali u zakup našim džematlijama.                                                  U 2016 godini nismo imali novih uvakufljenja pa smo se bavili samo održavanjem postojećih

Čovjeku pripada samo ono što podijeli, a sve ono što ostane iza njega pripada njegovim nasljednicima.”                                                                                    Ovim hadisom Poslanik, a.s., poziva svoj Ummet da iskoriste priliku za udjeljivanje dok su još živi, jer kad smrt dođe, djeca će imetak uzeti, a merhumu neće ostati ništa osim tereta tog imetka, jer će on za svoj imetak morati polagati račun na Sudnjem danu,pa evo ja ovim hadisom sve nas zajedno pozivam da afirmišemo instituciju vakufa.

1.4 VJERSKI OBJEKTI

 Organizacija vjerskog života na području MIZ Žepče u 2016 godini odvijala se  Kroz 12 džemata, i 3 punkta dok se održavanje mektebske nastave odvijalo na 22 mjesta što pokazuje da smo našu osnovnu zadaću a to je vjerska poduka nastojali uz pomoć imama i mualima maksimalno približiti svima,kako mladim tako i starim,a o svim detaljima organizacije vjerskog života približit če Vam glavni imam u svom izlaganju.

IZ u Žepču nikada, u svojoj historiji dugoj 550 godina, nije doživjela takvo  
uništenje, razaranje i devastaciju svojih džamija, mesdžida i vakufskih objekata,
kao što je to bilo u periodu između 03.07.1993. i 21.03.1994. godine, za vrijeme sukoba HVO-a i Armije BiH.

Infrastrukturni objekti, koji su bili porušeni za vrijeme agresije ,večinom su obnovljeni , a izgrađen je jedan broj novih  objekata.

Na podrucju MIZ Žepče danas imamo 37 objekta od čega 15 džamija, 10 mesdžida, 8 vakufskih kuća i 4 zasebne gasulhane.Jedan dio ovih objekata je još u izgradnji

Mi kao IO činimo sve što  znamo i možemo da obezbijedimo prvenstveno normalan vjerski život u svim našim džematima na području medžlisa.

1.5 KADROVSKA STRUKTURA

Što se tiče kadrovske strukture kao što sam već spomenuo imali smo jednu ozbiljnu zadaću a to je popunjavanje mjesta imama Ferhad pašine džamije.

Imamo 12 stalno uposlenih imama,5 honorarno uposlena i jednu mualimu a započete su aktivnosti i konsultacije oko popunjavanja mjesta stalnog imama u džematu Donja Golubinja

Ono što nas uskoro očekuje je imanovanje novog glavnog imama medžlisa Žepče i nadam se da čemo uz Božiju pomoć i ovo rješiti na najbolji način u suradnji sa našim muftijom dr. Ejub ef.Dautovićem

1.6 i 1.7 ČLANARINA I POGREBNE DJELATNOSTI

 Što se tiće prikupljanja članarine postigli smo neznatno lošiji rezultat nego lani -1,25 %  i mi sa tim rezultatom ne možemo i ne smijemo biti zadovljni jer ono što je za sve nas zabrinjavajuče jest to da imamo 271 člana ispisan iz evidencije a to su oni koji duguju članarinu više  od 5 godina i jos između 250 i 300 Bošnjačkih muslimanskih porodica koji  nisu prijavljeni na našu evidenciju.

Mi smo na sjednicama  IO smo razmatrali ovu činjenicu i obavezali se da čemo nači načina da ovaj problem prevaziđemo a kao jedna od prvih i osnovnih stvari jest ažuriranje člansva novim članskim kartonima koji su u skladu sa pravilnikom o radu medžlisa na kojima čemo imati kompletan pregled i socijalnu kartu domačinstva.                                                                                        Sa ovim aktivnostima nismo u potpunosti zadovljni i moramo aktivno nastaviti sa tim

Svjesni problema donijeli smo odluku na IO da moramo svi maksimalno poraditi na tome da se ove cifre smanje,a posebnu pažnju moraju posvetiti blagajnici i mutevelije ne terenu stalnim razgovorima sa džematlijama nastojati pogotovu smanjiti broj isključenih članova jer to nije nikom od koristi.

Jedna od bitnih stvari koja može doprinijeti boljoj naplati članarine po mom mišljenju je i tzv vizitacija na kojoj uvaženi muftija isto tako godinama insistira.

Sa ovom aktivnosti nisam zadovoljan i od IO sam tražio a Vama sam to rekao na prošloj skupštini da ću tražiti  smanjanje plata imamima koji ovo ne obavljaju.

Naša članarina je usmjerena za održavanje svih akcija Islamske zajednice, a ne samo za plače kako to neki tumače.MIZ Žepče nema drugih skoro nikakvih drugih prihoda osim članarine

Sljedeći argumenti kažu da trebamo biti aktivni članovi islamske zajednice     Naša članarina omogućava da žive naši mektebi, a u naših 22 mektebskih mjesta imamo 1042 upisane djece od kojih je večina redovno pohađala mektebsku nastavu.  U gotovo svim našim džamijama se klanja svih pet vakata namaza i čuje se ezan  i poziv na njih.Klanjaju se džume,uče se mevludi ,obavljaju dženaze i još mnoge druge aktivnosti  a to ništa ne bilo moguće bez plačanja članarine.

Kad govorimo o članarini ne mogu a da se ne vratim na donošenje značajnih odluka u proteklom periodu a  sa sigurnošču možemo tvrditi da je donošenje odluke o jedinstvenoj članarini i centralizaciji najznačajnija odluka u proteklih 15 godina te se možemo hvaliti da smo jedan od prvih medžlisa koji je do kraja ispoštovao odluke Rijaseta o jedinstvnoj članarini i centralizaciji,takođe možemo reči da imamo razvijen jedinstven sistem pružanja usluga dženaze za svoje redovne članove koji funkcioniše bez problema na zadovljstvo največeg broja džematlija u tim teškim trenucima za njihove porodice.

U 2016.godini imali smo 89 dženaza,a sve imemom i prezimenom imate u tabelama.Večinu dženaza objavljujemo na našoj web stranici posebno zbog naših džematlija iz dijaspore.

IO Medžlisa smatra da su naši članovi zadovoljni odnosom pruženih usluga te kategorijama i visinom članarine.

 

1.8  PLAN RADA ZA 2017.GODINU I SREDNJOROČNO

Sumirajuči aktivnosti IO u 2016 već sam spomenuo i neke aktivnosti koje planiramo raditi u 2017 godini. Nastaviti čemo izgradnju svih započetih i ako Bog da krenuti u neke nove projekte

Ja se neću ovdje bavit nekom posebnom analizom plana za 2017.god kako je to prezentirano u skupštinskim materijalima ali Vas želim upoznati sa nekim aktivnostima koje će ovaj medžlis voditi u nekom narednom periodu

Ja ču Vam predstavit samo finanski dio a ako nekoga zanima detaljno dat čemo na uvid kompletan pregled predviđenih aktivnosti

1.8.1 DŽEMAT ŽEPČE

-dovršenje Alibegove –Trzanske džamije                                 200.000,00 KM

-dovršenje izgradnje imamske kuće                                            50.000,00 KM

-izgradnja mekteba i rekonstrukcija zgrade medžlisa            500.000,00 KM

-fasada na Ferhat pašinoj džamiji i munarama ,izgradnja

ulaza za žene i ženske abdesthane                                            150.000,00 KM

-fasada na Šehidskoj džamiji i otklanjanje nedostataka           35.000,00 KM

-Stolarija,fasada ,ženski ulaz i vanjsko uređenje u

Prečkoj džamiji                                                                                 75.000,00 KM

-Izgradnja poslovnog prostora u centru grada                         200.000,00 KM

-dovršetak uređenja harema staze i ograde                               50.000,00 KM

Ostali radovi i aktivnosti u džematu Žepče                                 40.000,00 KM

Što ukupno za džemat Žepče iznosi                                         1.300.000,00 KM        

 

1.8.2 DŽEMAT BEGOV HAN

-adaptacija fasade na mektebu Pepelarska rijeka                       10.000,00 KM    

-sanacija džamije i ostali radovi na objktima i mezarjima          50.000,00 KM

Što ukupno za džemat Begov Han  iznosi                                      60.000,00 KM     

1.8.3 DŽEMAT OZIMICA

-adaptacije džamije i uređenje mazarja                                        50.000,00 KM

1.8.4 DŽEMAT BILJEVINA

-proširenje džamije sa uređenjem mezarja                                100.000,00 KM

1.8.5 DŽEMAT BALAČIĆI

-adaptacija u džamiji,fasada ,uređenje harema džamije,

Izgradnja musalle na mezarju,uređenje puta                            150.000,00 KM

1.8.6 DŽEMAT MJESTOVA RAVAN

-rekonstrukcija džamije i uređenje mezarja                                100.000,00 KM

1.8.7 DŽEMAT ORČEVIĆI

-radovi na završetku džamije,uređenje infrastrukture

Uređenje mezarja                                                                               150.000,00 KM

1.8.8 DŽEMAT DONJA GOLUBINA

-adaptacija džamije stolarija i fasada

-izgradnja vakufske kuće

-uređenje mezarja                                                                              200.000,00 KM   

1.8.9 DŽEMATI JASTREBAC-BRIŽĐE

-radovi na završetku izgradnje džamije i vakufske kuće

-uređenje infrastrukture i uređenje mezarja                               

-adaptacija mesdžida Brižđe                                                             180.000,00 KM

 

1.8.10 DŽEMATI VITLACI –ŽELEĆA

-fasada na džamiji,ograd oko džamije i mezarja

-uređenje infrastrukture                                                                        

-uređenje vakufske kuće i puta do mezarja Želeća                      60.000,00 KM

1.8.11 DŽEMATI ŠAHMANI-GORJA GOLUBINA

-uređenje infarstrukture i održavanje u oba džemata                    20.000,00 KM

1.8.12 DŽEMAT MRAČAJ

-uređenje mezarja

-uređenje infrastrukture                                                                      15.000,00 KM

1.8.13 UJEDINJENI VAKUF-STARA DŽAMIJA

-redovno održavanje i poboljšane infrastrukture                            15.000,00 KM

Što ukupno na na Medžlisu Žepče iznosi                                      2.400.000,00 KM

Ovo na prvi pogled izgledaju nezamisliva sredstva ali ja se nadam kada neko bude nakon 10 ili 15 godina pročitao ovaj naš izvještaj a do tada bude ovo urađeno kazat će da smo imali viziju a ja mislim da je imamo šta i kao bi trebali dalje činiti,a uz to bih napomenuo da smo otprlike ovolika srdstva uložili u proteklih 15 godina zahvaljujuči prvenstveno našim džematlijama.

Smatramo da osim svih redovnih aktivnosti u funkcioniranju medžlisa provođenja svih odluka i akata viših instanci moramo se u budučnosti posebno bazirati na iznalaženje načina za poboljšanje postotka naplate članarine i ponovno uključenje izbrisanih iz evidencije ili neevidentiranih članova.

Predlažem prisustvo gl imama i predsednika na sjedicama  džematskih odbora minimalno  1x godišnje zbog važnosti institucije džematskog odbora

Završit čemo ako Bog na zadovoljstvo svih kadrovsku popunu imama i glavnog imama

Prihvatit čemo sve prijedloge i sugestije i nadam se da čemo u našem medžlisu u nekom narednom periodu biti domačini nekom ozbiljnijem takmičenju u hifzu Kur'ana na zadovoljstvo svih naših džematlija.

 

1.9 POSEBNE AKTIVNOSTI

1.1

Od posebni aktivnosti koje smo radili izdvojiti ću samo par  jer bi pregled svega što smo činili zahtijevao daleko više prostora i vremena a večinu toga imate u svojim materijalima a ja se iskreno nadam da i Vi svi kao i sve naše džematlije vidite barem dio onoga što mi radimo

a-stipendiranje

Mi svi dobro znamo da je Prva objava bila Ikre…!

“Uči, čitaj, u ime Gospodara tvoga,…

 i  vodeči se ovom prvom  kur’anskom naredbom mi u  MIZ Žepče već 17 godina imamo fond za stipendiranje na što smo posebno ponosni.

Iz ovog namjenskog fonda do sada su isplačene 482 stipendije u iznosu  od 267.300 ,00  KM

Raspisali smo konkurs stipendiranje i odabrali stipendiste.Ponovo s  ponosom mogu reči da jedan ovako mali Medžlis za školsku 2016/2017 školsku godinu dodijelio 44 stipendije i nekoliko jednokratnih pomoći.

Od prošle godine a na prijedlog Muftije zeničkog dr Ejub ef.Dautovića imamo i posebnu stipendiju pod nazivom „Abdulvehab Ilhamija“ ali je za ovu godinu nismo dodijelili jer nismo imali adekvatnog kandidata

Ulaganje u obrazovanje naših mladih je naša največa investicija koju moramo  i dalje proširivati i samim tim ulagati u budučnost IZ što se dosada pokazalo izuzetno pozitivno jer već imamo naše stipendiste koji sami uplačuju u ovaj fond iz kog su se i sami stipendirali.

Mi se nadamo da ovom nasom hair aktivnosti barem malo uticemo na svijest mladih i njihovih roditelja o školovanju,a kao sto je jednom rekao glavni imam Izet ef sramota svih nas bi bilo da i jedno dijete iz sromašne obitelji a koje zeli pohadjatu školu ili fakultet to ne uradi zbog financijske nemogucnosti

Mi u MIZ Žepče smo to prepoznali i nečemo dopustiti da se to prekine

Sergija za stipendiranje, se organizuje svakog prvog petka u mjesecu.

 

Poslanik, a.s., je rekao  je da je jedan od najboljih postupka u islamu  

„Da pomogneš siromašnima i da nazivaš selam, kako onome koga poznaješ, tako i onome koga ne poznaješ.“ Prenosi Buhari

a mislim da mi to sa ovom sergijom upravo radimo.

b-Kurs islama

je  posebna aktivnosti sa srednjoškolskom omladinom i uz to imamo još i omladinski krug

Kurs islama vodi glavni imam Izet ef. I on će Vam o tome više spomenuti

 

c-Rad asocijacije žena pri MIZ Žepče

je nešto posebno

Zamolio bih Vas da u Vasim materijalma detaljnije pogledate šta su sve naše hanume i omladinke radile pa če vam biti sve jasno.

IO medžlisa idalje će nastaviti pomagati sve aktivnosti omladinskog kruga i asocijacije žena u svojim mogučnostima a posebnu zahvalu ispred IO upučujem našim vrijednim nositeljima svih ovih poslova Muneveri Riđal i našoj mualimi Amiri Mehmedović.

Ja osobobno bih ih zamolio da organiziraju neku vrstu koordinatora za brak koji bi na neki način davao savjete iz ove oblaste jer imamo sve više mladih brakova koji se razvode

d-Promocija novih učaća Kur ana

je takodje već tradicionalna manifestacija koju organizujemo i koja ima svoj brend na širem prostoru tako da su rijeći suvišne

e-Humanitarni rad

je realizovan kroz razne aktivnosti u saradnji sa pojedincima , institucijama i organizacijama a detaljan pregled aktivnosti imate u materijalima

f-Odbor za Međureligijsku suradnju Žepče

IZ u Žepču je  opredjeljena je za međureligijski dijalog, izgradnju mira i povjerenja među religijama, narodima,a aktivnosti i kordinaciju pri međureligijskom vijeću vodi  naš glavni imam Izef ef. Efendić sa članovima medjureligijskog odbora.

Međutim kada govorimo o međureligijskoj suradnji ne mogu  a da ne spomenem par činjenica iako nisu direktno vezane za IZ ali mislim da moraju biti poznate i da moramo svako na svoj učinit nešto da to promijenimo

Kao prvo:

Niko ne govori o tzv Žepačkoj grupi uz konstataciju

Neće, dakle, zločinci umaći pravdi. Božiji sud njih neminovno čeka.

Kao drugo:

 Na području opčine Žepče opčepoznata je diskriminicaja Bošnjaka u javnim ustanovama,pogotovu pri zapošljavanju

Pojedine javne ustanove su etnički čiste, u drugima Bošnjaci ne mogu prići rukovodećim funkcijama.

Kao treće:

Želio bih da damo moralnu podršku našem članu skupštine Galibu Dervišiću u nastojanju zadovoljenja istine i dovođenja pravde na vidjelo

Potpuna pravda može biti postignuta samo u životu poslije ovog života. A tom životu i pravdi niko neće moći umaći.

Molim Uzvišenog Boga da rasvijetli um svim ljudima, da svako odgovara i bude nagrađen ili kažnjen prema zasluzi

Mislim da glas Bošnjačke politike mora biti glasniji i jasniji u svim segmentima života.

 

g-Bratimljnje sa MIZ Bratunac

U protekloj godini nismo imali posebnih aktivnosti sa pobratimskim Medžlisom Bratunac ali čemo ako Bog da ovog prolječa pokrenuti neke sktivnosti

h-Web prezentacija

Ni ovaj put ne želim zaboraviti naše redovito ažuriranje WEB stranice Medžlisa i rad Irdin ef.  Tutnjića na pračenju i ažuriranju svih aktivnosti vezanih za MIZ Žepče ,a posebno rad na izradi aplikacije app i lociranje objekata i mezarja na Google Maps.                     Evo ja Vas pozivam uđite u Play store i skinite app Medžlisa Žepče na svoje smartphone.

Mislim da bi možda trebali omogučiti i online pristupnicu  na našoj web stranici,

jednako kao što smo prezentirali pravilnike o radu i članarini.

Pokušali smo uglavnom ispoštovati sve ono što smo na protekloj skupštini čuli kao prijedloge i pitanja i na večinu smo i pismeno odgovorili kao i na pitanja koja su dolazala u toku godine.

Zaključio bih svoje izlaganje zaključkom da je  stanje u Medžlisu Žepče generalno vrlo dobro, a rad kvalitetan po svim pitanjima s obzirom na opču političku i ekonomsku situaciju.

Spomenuo bih da je u proteklom periodu rada ovog IO, bilo dosta materijalnih izdataka i usprkos njima materijalno stanje medžlisa je stabilno što se vidi po pozitivnom završnom računu,a sve detalje imate u tabelama završnog računa

I na kraju imamo naravno i stvari s kojima nismo zadovljni ali čemo sve to nastojati ispraviti i poboljšati uz Božiju pomoć ali to su uglavnom stvari materijalne prirode što je nemjerljivo u odnosu na  dobre međuljudske odnose u cijelom kolektivu te odličnu suradnju između džematskih odbora i mjesnih imama,zatim imama sa glavnim imamom,članova  IO i glavnog imama i svih naših aktivista na terenu i naravno da još jednom želim i moram spomenuti izvrsne odnose sa mufijom Zeničkim i njegovim uredom i Rijasetom IZ u BiH

Prije nego što završim ovo svoje malo opširnije obračanje želio bih iskoristiti ovu priliku i reči još nešto

Želim se osobno kao predsednik IO od srca zahvaliti imamima, mutevelijama, blagajnicima, članovima džematskih odbora ali i svim džematlijama na radu, ozbiljnosti i požrtvovanosti, jer da nije bilo zajedničkog rada, truda i zalaganja, mi danas ne bi imali ovakve rezultate kakve imamo, a ja vjerujem da se svojim rezultatima možemo ponositi da je danas MIZ  Žepče na zavidnom nivou uređenja  i primjer svima kako rad, suradnja i dobri odnosi mogu da poboljšaju konačan ishod i pozitivne rezultate, naravno zahvaljujemo se  i svim drugima koji su na bilo koji način pomogli da MIZ Žepče iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate. 

Zahvaljujem se posebno glavnom imamu Izet ef. na strpljenju,na suradnji  i podršci koji mi je pruža da bih ovu funkciju obavljao onako kako mislim da treba

Medžlis Žepče sigurno ne bi napravio ovakve iskorake da na svom čelu nije imao jednog ovakovog vizionara

Mi svi znamo da penzija  neće biti nešto posebno velika, a bitno je, i ja mu to u ime svih nas želim, da bude duga i berićetna.

Za dugogodišnju saradnju i zajednički rad dragi Izet ef. činim dovu Uzvišenom Allahu, dž. š., da ti u tvome daljem životu  podari strpljenja, znanja i mudrosti i lijepog zdravlja i da nam budeš na raspolaganju kad god nam to bude potrebno da nam svojom mudrosti  i savjetom olakšaš.

 

Zamolio bih Vas još da odavde s ovog skupa uputimo pismenu zajedničku čestitku Reisu-l -ulemi Husein ef. Kavazaoviću na uspješno odbranjenom doktoratu.

 

Uzvišeni Gospodaru, molimo te da emanet, časti i počasti kojima si nas počastio izvršimo onako kako ćeš Ti biti zadovoljan.

Budimo svi skupa  na raspolaganju našoj Islamskoj zajednici i u tom pomaganju Islamskoj zajednici neka nam Uzvišeni Allah podari dobro zdravlje i ispravan nijet i snagu da radimo u duhu kur'anske sure El-Asr u kome Svevišnji Gospodar kaže:

„ Tako mi vremena! Zaista je insan na gubitku, osim onih onih koji iskreno vjeruju, dobra djela čine, međusobno jedni drugima istinu preporučuju i jedni drugima međusobno preporučuju sabur i strpljenje.”

 

Amin

CATEGORIES
Share This