RAMAZANSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA – ramazan 2023.

RAMAZANSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA – ramazan 2023.

Hvala Allahu Gospodaru svjetova – salavat i selam neka je na Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Dragi moji Bošnjaci i Bošnjakinje, muslimani i muslimanke esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Allahovom voljom i odredbom evo dočekujemo i ove godine najboljeg i najdražeg musafira mubarek ramazan. Ovo je mjesec posta Kur'ana, teravija, mukabela i ukupno pojačanog ibadeta (Bogu ugodnih i milih djela).

Ramazan mubarek je naša pojedinačna ali i kolektivna šansa da iznova jačajući svoju dušu i svoj duh, ojačamo svoju vertikalnu vezu sa Uzvišenim Allahom dž.š., a onda posljedično da pročistimo i jačamo naše horizontale kroz jačanje naših međuljudskih odnosa.

Ovaj ramazan IZ dočekuje i ako Bog da provodi pod motom: „Porodica u ramazanu i ramazan u porodici“.

To zato što je porodica osnovna ćelija društva i ako nam ćelija oboli imamo bolesno društvo. Suvremeni izazovi napadaju naše porodice, a mubarek ramazan sa svim svojim fadiletima je najbolji antibiotik da našu porodicu sačuvamo i izliječimo.

Vrijeme ramazana je vrijeme u kojem naša dobra djela na jedan čudesan način brže lete ka nebu. Ovo je izvanredna prilika da što više dobrote učinimo i da ih na nebesima pohranimo!

Jer dobra djela, koja su pohranjena na Nebu, neće izhlapiti, a ako ih pohranimo na zemlju, lahko mogu istruhnuti.

Kroz post u mubarek ramazanu najbolje ćemo izliječiti svoj kibur, svoju oholost, svoju vlastitu prijetvornost, hipokriziju, munafikluk, svoj hased-zavidnost, a ovo su najopasniji virusi koji uništavaju naš moral!

Kroz učenje Kur'ana (zajedničko i induvidualno) , očistimo naše mnogolike zbunjenosti i doći ćemo do rješenja naših problema, ali i odgovora na naša svekolika pitanja.

Uz molbu Allahu dž.š. da nam pomogne da ramazan provedemo u Njegovu zadovoljstvu svim muslimanima i muslimankama, a posebice Bošnjacima i Bošnjakinjama na medžlisu Žepče – čestitam mubarek ramazan sa riječima

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN ! – Žepče, 22. mart 2023. godine – glavni imam MIZ Žepče, Džafer-ef. Gračić

CATEGORIES
Share This