Ramazanski Bajram

Ramazanski Bajram

U utorak 30.09.2008. godine bio je prvi dan ramazanskog bajrama. U  zoru ovog lijepog dana salavati sa žepačkih munara probudili su žepčake koji su jednim uhom osluškivali poziv sa munara. Još na sabah namazu, džamija je bila skoro puna, a dok se proučio Ja-sin šehidima BiH, tekbiri i dova, džamija je već bila ispunjena. Esad ef. Dedović pročitao je bajramsku poruku Reisu-l-uleme, a potom su se proučili tekbiri i dova za sehursku mukabelu. Ova sehurska mukabela predaje se već pet godina umrlim od posebnih vakifa ili samim vakifima koji su već preselili na ahiret. Popis ovih vakifa može se vidjeti na našoj web stranici,  tema VAKIFI, a inače posebnih vakifa u Žepču ima 19.

Poslije proučene Fatihe pomenutim vakifima, pristupilo se klanjanju bajram namaza. Naravno svi nisu mogli stati u džamiju, pa su mnogi klanjali na sofama i u dvorištu.

Glavni imam Izet ef. Efendić proučio je bajramsku hutbu i takođe uputio bajramsku poruku. Govorio je o važnosti džemata kao institucije u islamu koja ima ulogu skupštine u neprekidnom zasjedanju, kako ovih jednodnevnih sedmičnih, tako i ovih godišnjih-bajrami, i godišnjih internacionalnih-hadž.

Pozvao ih takođe da u nedjelju 05.10.2008.godine izađu na izbore i da obave svoju građansku ali i mu'minsku obavezu.

Čestitao je bajram svim prisutnim i njihovim porodicama, posebno bolesnim, nemoćnim i prognanim.
Dugo je trajalo čestitanje i bratsko grlenje ozarenih i srećnih bajramskih lica.  

BAJRAMSKI PAKETIĆI

Dok su se stariji razilazili kućama i na mezarluke da obraduju svoje umrle sa Fatihom i Ja-sinom, čuo se žamor i dječiji glasovi koji su u grupama navalili u džamiju da prime svoje redovne bajramske paketiće. Svi polaznici mekteba svakog ramazanskog bajrama redovno primaju bajramske paketiće. Njima se pridruže i oni  koji su puno mlađi. Njih roditelji dovedu, uplate za njih paketić a onda im se to dodijeli zajedno sa ostalom mektebskom djecom. To je najbolji način da im prvi susret sa džamijom bude veseo i radostan.

DAN ŠEHIDA

Dan šehida obilježen je drugi dan bajrama u svim našim džematima. Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida bila je u Žepču. Žepče ima šehidsko mezarje usred grada u Gornjoj Mahali kod gornjomahalske džamije. Takvo šehidsko mezarje je rijetkost u BiH. Veliki broj džematlija poslije klanjanja podne namaza u Ferhatpašinoj džamiji uputilo se ulicama Žepča prema šehitlucima. Kolonu  su predvodili uniformisani imami. U Gornjoj mahali čekalo je takođe puno okupljenih džematlija.

Imami su proučili Ja-sin i dovu, a prisutnima se obratio glavni imam Izet ef. Efendić. On je govorio o važnosti obilježavanja ovoga dana iz obaveze prema šehidima i njihovim porodicama ali je istaknuo i to, da je ovo čas istorije, na kome moramo neprekidno govoriti i informisati generacije koje dolaze. Obzirom da su šehidi izbačeni iz školskih udžbenika, ostaje ovo jedini način da ih informišemo, šta se ovdje događalo devetesetih godina prošloga vijeka.

Sve je bilo dostojanstveno, tiho i mirno, baš kako dolikuje ovom skupu.

BAJRAMSKI PRIJEM

Istog dana poslije ikindije namaza, organiziran je bajramski prijem u Domu Kulture Žepče. Na prijem se odazvalo više od stotinu osoba. Bili su tu uglavnom predstavnici vjerskih zajednica, vlasti, školstva, zdravstva, kulture, privrede, ugledni građani svih nacionalnosti i vjerskih pripadnosti.
Glavni imam  obratio se prisutnim prigodnom besjedom, zahvalio na dolasku i poželio sretnu i prosperitetnu budućnost našeg grada i cijele nam domovine BiH.
Ovo je bila i prava prilika da se upoznamo sa novim župnikom Župe Žepče, gosp. Zlatkom Ivkićem.
Atmosfera na bajramskom prijemu bila je prava bajramska.

BAJRAMSKI KONCERT

Medžlis IZ-e Žepče pobrinuo se, da se sve ramazanske i bajramske aktivnosti, završe u lijepoj, veseloj bajramskoj atmosferi, pa je u velikoj sali Doma kulture, priređen bajramski koncert.
Da sve bude na jednoj zavidnoj visini, pobrinuli su se horovi Medžlisa IZ-e Žepče i „ Hazreti Hamza“ iz Sarajeva.
Program je bio prekrasan, sala je bila prepuna i naravno svi su bili prezadovoljni. 

CATEGORIES
Share This