RAMAZANSKA PORUKA 2020./1441. GODINE – DŽAFER EF. GRAČIĆ, GLAVNI IMAM MIZ ŽEPČE

RAMAZANSKA PORUKA 2020./1441. GODINE – DŽAFER EF. GRAČIĆ, GLAVNI IMAM MIZ ŽEPČE

Cijenjena braćo i sestre es-selamu alejkum !

Večeras sa akšam namazom u naše mahale, sela i gradove, u našu domovinu BiH, na našu planetu Zemlju dolazi nam najdraži gost mubarek ramazan, mjesec posta, Kur'ana, mjesec milosti, oprosta i selameta, mjesec nade.
Kao što blagodarna kiša suhu i ispucanu zemlju oživi i ona se zahvaljujući toj kiši zelenilom svakojakim ukrasi, tako i ramazan naše duše osvježi, milošću i oprostom Allahovim ih obaspe.
No, po prvi put u historiji IZ-e BiH mi Bošnjaci i Bošnjakinje dočekujemo ovaj mubarek mjesec u izolaciji zbog pandemije korona virusa, pa su stoga naše duše tužne. Ali mi vjernici ne smijemo gubiti nadu u Allahovu milost, jer samo nadu u Allahovu milost gube nevjernici, kako to ističe Kur’an. Mubarek ramazan, koji nam večeras dolazi posjeduje ogromnu količinu blagodati, da naš um ne može pojmiti. Zato Poslanik a.s. kaže: “kada bi ljudi znali kolika je vrijednost ramazana, poželjeli bi da on traje cijelu godinu.” Ramazan nam donosi zaštitu od Vatre, u njemu su šejtani zatvoreni, putevi do nas su im zakrčeni. Ramazan donosi svijetlo na kraju tunela. U njemu je objavljen Kur’an, Knjiga koja je razbila i razbija tamu dunjaluka do sudnjeg dana. Kur’an je svijetlo koje obasjava i koje će obasjati naše duše, naše kuće, mahale, i naša sela. Ono će osvijetliti naše gradove i našu planetu Zemlju i u to nema nikakve sumnje. Poslanik Muhammed a.s. kaže: “Kada se pojavi mlađak mjeseca posta, zasvijetli se Allahov dž.š. prijesto, a sve što je na nebesima i na zemlji govori: “Blago ummetu Muhammedovu kakvu im je počast Allah dž.š. priredio”
Toj počasti svjedočimo večeras, jer večerašnja pojava mlađaka na obzorju žepačkom nas obavještava da smo dužni sutra za postiti ako smo u mogućnosti. Jer post je poseban ibadet koji nas dovodi do maksimalne blizine Allahove, postajemo toliko intimni sa našim Gospodarom da se čak ni meleki u tu intimu ne mogu umiješati. I na kraju dana u vrijeme iftara dova postačeva se direktno prima. Evo šanse da nam Allah usliša dovu i ovu kušnju, zvana pandemija, otkloni.
Braćo i sestre, niko od nas ne zna hoće li sljedeći ramazan dočekati. Zato, čvrsto odlučimo da ovu šansu koja se ramazan zove u cijelosti iskoristimo, jer propuštena prilika se ne vraća. Ramazan je najbolja škola naše samodiscipline i sistematičnosti, zato vas molim da se uvijek a posebno u ovom mubarek mjesecu ponašamo krajnje disciplinovano i odgovorno, kako bi bajram – radost naših duša i tijela dočekali svijetla obraza i onako kako su ga dočekivale generacije prije nas.

Svima vama, draga braćo i sestre, želim da hairli ispostimo mubarek ramazan, riječima Ramazan Šerif mubarek olsun!

Glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić

Žepče, 23.4.2020. godine

CATEGORIES
Share This