ODJEL ZA BRAK I PORODICU MIZ ŽEPČE – DODJELA DIPLOMA ZA HAFIZE SURE KALEM

ODJEL ZA BRAK I PORODICU MIZ ŽEPČE – DODJELA DIPLOMA ZA HAFIZE SURE KALEM

Dana 26. 4. 2024. godine, (petak) poslije ikindije namaza u Ferhat-pašinoj džamiji Žepče, upriličena je dodjela diploma za djevojke i žene koje su u mjesecu ramazanu završile hifz sure Kalem. Svečanom programu prisustvovalo je više od 50 žena. Na početku programa svim prisutnim srdačnu dobrodošlicu izrazila je koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Žepče prof. Munevera Ridžal.

Nakon kratkog obraćanja koordinatorice svečani program počeo je učenjem sure El-Kalem na arapskom te zatim na bosanskom jeziku. Nakon učenja sure prisutnim se obratio glavni imam MIZ Žepče Džafer ef. Gračić.
Ef. Gračić je u svom govoru naglasio važnost učenja sure El-Kalem, kao i cijelog Kur'ana.
“El-Kalem, riječ arapskog porijekla označava “pero”. Pero je prva stvar koju je Uzvišeni Allah stvorio. Tim što je pero prvo stvoreno govori o velikoj njegovoj važnosti i značaju. Svi muslimani i sve muslimanke moraju čvrsto da se drže tog pera jer pero je simbol obrazovanja i znanja.”
Naglasio je uvaženi imam.

Svečani program pratila je ugodna atmosfera uz izvedbu ilahija i citiranje hadisa hadisa.

Prof. Ridžal je također čestitala onima koje su savladale hifz sure te zamolila koordinatorice džemata da svojim hafizama uruče diplome. Ove godine MIZ Žepče bogatiji je za 26 hafiza sure El-Kalem.

Ugodno druženje nakon svečanog programa nastavljeno je uz bosansku kafu i kolače koje su pripremile polaznice halke Kur'ana Žepče.

Odjel za brak I porodicu zahvaljuje se Udruženju ABDULAH na sponzorstvu ovog hairli projekta. Takođe se zahvaljuje svima koji su učestvovali u realizaciji programa i sa radošću iščekuje još ugodnih aktivnosti i plemenitih projekata.

Emina Efendić – Bajrić

CATEGORIES
Share This