Nakon Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Austrije, Švicarske i Turske, žepački “KURS ISLAMA” u Njemačkoj

Nakon Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Austrije, Švicarske i Turske, žepački “KURS ISLAMA” u Njemačkoj

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Žepče upriličena je još jedna ekskurzija za polaznike Kursa islama. Istaknuti učenici srednjih škola, polaznici Kursa islama, do sada su obišli Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Sloveniju, Austriju, Švicarsku, Tursku, a ovog puta destinacija je bila Njemačka.

Od 28.06. do 02.07.2018. godine, 30 učenika, polaznika Kursa islama iz Žepča, nagrađeno je ekskurzijom duž Njemačke pokrajine Baden Wurttenberg. Na čelu sa glavnim imamom MIZ Žepče prof. Džaferom ef. Gračićem i profesorom islamske vjeronauke Ernadom Hadžićem, učenici su na početku studijskog putovanja posjetili Zagrebačku džamiju, gdje ih je dočekao muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović sa saradnicima, kao i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Žepče Armin Beća. Tokom ove posjete dogovorena je uža saradnja,  te bi tako u bliskoj budućnosti trebalo da uslijedi posjeta aktivistica Odjela za brak i porodicu pri MIZ Žepče zagrebačkoj ljepotici. Također, glavni imam MIZ Žepče iskoristio je ovu priliku te muftiji zagrebačkom poklonio vrijedno izdanje publikacije „Ilhamijin Ilmihal“ koja je prije mjesec dana promovirana u Žepču.

Nakon posjete Zagrebu, nastavljen je put ka krajnjoj destinaciji, Njemačkom gradu Tuttlingen. Iako je putovanje bilo dugo, Džafer ef. Gračić se pobrinuo da mladim putnicima priredi ugodnu atmosferu uz edukativne sadržaje, što vjerskog, što kulturno-historijskog karaktera, a nije nedostajalo ni šale, smijeha i pjesme.

U petak, u ranim jutarnjim satima, goste iz Žepča su dočekali glavni imam džemata Tuttlingen (koji obuhvata 20-ak gradova) Salem ef. Hurić, Begani Redžep sa porodicom, koji je svoj životni vijek posvetio hizmetu džamiji, predsjednik Izvršnog odbora džemata Tuttlingen hadži Ilijas Cernica sa članovima, te mnogobrojne džematlije. Domaćini su priredili vrhunski doček uz bogatu trpezu za svoje goste. Važno je istaći da je upravo u ovom džematu prof. Džafer ef. Gračić proveo 15 i pol godina na funkciji glavnog imama, te prvi put nakon 7 godina posjećuje bivše džematlije, na čijim licima su se mogle vidjeti i suze radosnice nakon ponovnog okupljanja.

Toplu dobrodošlicu u svoje domove, učenicima su pružile džematlije Tuttlingena i okolnih gradova, gdje su proveli naredna tri dana. Svrha ove ekskurzije nije bila samo izletničkog karaktera, nego implementacija Projekta koji ima za cilj spajanje dijaspore s maticom.

„Ono što želimo postići ovom posjetom, jeste prvenstveno fizičko spajanje mladih ljudi iz dijaspore sa mladima iz matice, na obostrano zadovoljstvo i korist. Vrlo je važno da djeca upoznaju i druge kulture, upoznaju druge i drugačije, ali da ostanu čvrsto vezani uz domovinu, naciju i vjeru, kako oni koji žive u BiH, tako i oni koji se nalaze van njenih granica. Činjenica je da je oko 50% stanovništva BiH raseljeno van njenih granica, a naša misija je da spajamo te ljude i da uvijek budu u kontaktu sa svojim korjenima. Nadam se da će ovo putovanje pomoći da se izrode nova prijateljstva, dugotrajna i neraskidiva, što može biti samo na dobrobit Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i na kraju muslimanima“, kazao je ef. Gračić.

Da ovo putovanje ostane duboko urezano u sjećanje polaznicima Kursa islama, pobrinuo se ef. Gračić svojim osebujnim općim znanjem koje je nesebično dijelio tokom obilaska znamenitosti i ljepota duž Baden Wurttenberga. Tako su učenici imali prilku posjetiti izvor Dunava kod mjesta Donaueshingen, u korjenu planine Švarcvald. U XIX vijeku podignuta je fontana Donauqelle kao zvanični simbol izvorišta ove rijeke koja protiče kroz 10 država na putu kroz Evropu i jedina je rijeka na evropskom kontinentu koja teče od zapada prema istoku. Jedan mali dio Dunava ponire pod zemlju i to upravo kod grada Tuttlingen.

Uz edukativni dio, učenici su imali priliku zabaviti se i vožnjom pedalina, a oni najhrabriji i kupanjem, na prelijepom jezeru Schluchsee koje se nalazi na 930 m nadmorske visine i najveće je na prostoru šumsko-brdskog područja Švarcvalda.

Drugog dana boravka u Tuttlingenu, polaznici Kursa islama domaćinima su priredili program kojim su predstavili Žepče džematlijama Tuttlingena, kroz predavanja, recitacije, pjesme i prezentacije, a imam Gračić se pobrinuo i da publikacija „Ilhamijin Ilmihal“ uđe u domove Bošnjaka ovog područja.

Posljednjeg dana boravka u Njemačkoj, Žepčaci su posjetili jedan od najljepših i najvećih gradova na Bodenskom jezeru, Konstanz, koji se nalazi uz samu granicu sa Švicarskom. Konstanz je primarno studentski grad, no ujedno i najveća turistička atrakcija. To je rodni grad izumitelja grofa Ferdinanda von Zeppelina, grad koji odiše historijom i neprikosnovenom ljepotom.

Posljednja destinacija putovanja bio je austrijski grad Klagenfurt, gdje je također grupa Bošnjaka u dijaspori dočekala svoje goste srdačno i uz bogatu trpezu.

„Ovo je samo početak jednog lijepog druženja i prijateljstva, jer uskoro očekujemo uzvratnu posjetu u Žepču. Nadam se da ćemo biti dobri domaćini jednako kao što smo mi bili dočekani u Tuttlingenu i da ćemo izgraditi bratske odnose s našom dijasporom“, kazao je glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić.

Pri povratku u Žepče, učenici nisu krili tugu što je putovanje trajalo kratko, ali se nadaju da će svoje novostečene prijatelje uskoro ponovo vidjeti, ovaj put u svojim domovima.

„Presretna sam što sam imala priliku obići znamenitosti najljepše regije u Njemačkoj, upoznati divne ljude velikog srca, naše Bosance i Hercegovce i zahvalna sam našem glavnom imamu što nam je omogućio ovako nešto“, kazala je jedna od polaznica Kursa, Vanesa Karso.

„Ovo je prilika koja se rijetko pruža i drago mi je da sam baš ja imala tu čast da budem dio grupe koja će do kraja života pamtiti ovo prelijepo iskustvo“, dodala je učenica Ajna Efendić.

 Iako je idejni tvorac i realizator ekskurzije Medžlis islamske zajednice Žepče, na čelu sa glavnim imamom prof. Džaferom ef. Gračićem, sve ovo ne bi bilo moguće organizirati bez pomoći donatora, a to su: „TISA KOMERC“ Žepče, „HELDOVAC“ Zavidovići, „JASMIN-M“ Žepče, „MEDICOM-ZE“, „VELBOS“ d.o.o. Begov Han, „PROGRAD“ d.o.o. Žepče, Safet Maglić, Edhem Halilić i Mustafa Čaušević.

CATEGORIES
Share This