PROUČENE IKRAR DOVE ZA OVOGODIŠNJE HADŽIJE S PODRUČJA MIZ ŽEPČE

PROUČENE IKRAR DOVE ZA OVOGODIŠNJE HADŽIJE S PODRUČJA MIZ ŽEPČE

Na hadž ove godine iz naše Bosne i Hercegovine i dijaspore ide 2200 hadžija. Prve buduće hadžije će put ka Medini imati 12. juna, saopćili su iz Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ u BiH. U subotu, 3. juna 2023. godine, u mesdžidu “Begovina”, džemat Begov Han, proučena je, među posljednjim, ikrar dova za naša dva bračna para – naše hadžije Zvekić Mehmeda i Remziju, te, Bečić Almira i Hasenu. Ovoj ikrar dovi, prisustvovao je veliki broj vjernika, kao i veliki broj imama, a gost – predavač, Allahovom voljom i odredbom, bio je hafiz, dr. Muriz-ef. Mešić, stručni saradnik za mekteb i predškolske ustanove pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH. Izuzetna i posebna atmosfera krasila je ovaj poseban događaj.

Kada je u pitanju MIZ Žepče, na ovogodišnji višemilionski skup vjernika, da obave svoju petu islamsku dužnost, ide naših 18 džematlija.

Raduje nas da svake godine iz našeg medžlisa imamo sve više i više hadžija, i da nam odobrena “kvota” svake godine postaje sve veći problem, jer mnogo naših džematlija je na “listi čekanja”. Takođe, za svaku pohvalu je i činjenica da je sve veći broj mlađih džematlija, koji putuju put svetih mjesta.

Na kraju, dragi Bože, omogući uspjeh i olakšaj onima između nas koji su odlučili da ove godine hodočaste Tvoju Časnu Kabu. Olakšaj im Bože put i odredi da svaki od njih bude svom saputniku najiskreniji drug. Daj im da u odlasku, povratku i za vrijeme obavljanja propisa hadža budu u zdravlju i dobru. Omogući im uspješno obavljanje hadža u skladu s načinom obavljanja Tvoga milog odabranika i Poslanika, a.s. Počasti ih posjetom časnom perivoju – mezarima Tvoga miljenika Muhammeda, a.s., i njegovih časnih drugova. Za njihov hadž, Uzvišeni Allahu Ti ih nagradi i podari im Džennet – Dom mira i spasa. Uzvišeni Allahu! Kao što si omogućio Tvojim robovima da posjete Poslanika, a.s., na ovom svijetu, nemoj im uskratiti čast njegova šefaata na budućem svijetu. Napoji nas Bože iz njegova vrela i njegove časne ruke, ugodnim i prijatnim napitkom. Ti si zaista Svemoćan.

T. Irdin

CATEGORIES
Share This