PROUČEN TRADICIONALNI MEVLUD ŠEHIDIMA

PROUČEN TRADICIONALNI MEVLUD ŠEHIDIMA

“Stara džamija” u džematu Mjestova Ravan, Željezno Polje, već preko 30 godina je domaćin mevludu šehidima, a koji se održava u sklopu manifestacije “Dani MZ Željezno Polje”. Mevlud je plod saradnje MIZ Žepče i MZ Željezno Polje. Ove godine, proučen je, u subotu 3.6.2023. godine, nakon podne-namaza.

Prije samog mevludskog programa, na šehidskom mezarju, neposredno pored džamije, imami MIZ-e Žepče, na čelu sa glavnim imamom Džafer-ef. Gračićem, proučili su Ja-Sin pred duše šehida tog kraja.

Zatim je uslijedilo zajedničko klanjanje podne-namaza, te mevludski program, koga su izveli imami MIZ-e Žepče. Obavezna tačka mevludskog programa je i čitanje imena svih šehida, te imena njihovih roditelja, sa područja našega medžlisa. Na području MIZ-e Žepče, šehidi se “prozovu” dva puta u toku godine, i to na ovom mevludu u “Staroj džamiji”, i na mevludu za Noć Bedra, koji se održava u Čaršijskoj džamiji u Žepču.

Prisutne džematlije pratile su mevludski program, kao i predavanje posebnog gosta, hafiza, dr. Muriz-ef. Mešića, stručnog saradnika za mekteb i predškolske ustanove pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, koji je govorio o našem odnosu prema šehidu, domovini, u svjetlu trenutnih dešavanja i stanja u kome se nalazi naše društvo uopće. Na ovom mevludu, s prisutnim džematlijama, podijeljena je informacija o aktivnostima koje se trenutno vode oko izgradnje memorijala “Stara džamija” – u toku je pribavljanje potrebnih dozvola, i uskoro će početi i konkretni radovi na terenu. Ovo je prilika da se ugradimo u ovaj veliki i historijski projekat – na vrlo jednostavan način – svojim finansijskim prilozima.

T. Irdin

CATEGORIES
Share This