Proučen mevlud šehidima MIZ-e Žepče u Staroj džamiji

Proučen mevlud šehidima MIZ-e Žepče u Staroj džamiji

Stara džamija je evo već godinama domaćin mevludu šehidima, koji se održava u sklopu manifestacije "Dani MZ Željezno Polje". Kao što je to već i tradicija, mevlud je izuzetno dobro posjećen od strane džematlija ovoga kraja i tako je bilo i ove subote 26.05.2013.godine, nakon podne namaza. Kao domaćini, prisutni su bili i glavni imam MIZ-e Žepče, h. Izet ef. Efendić te predsjednik IO MIZ-e Žepče, gosp. Armin Beća.

Prije samog mevludskog programa, na šehidskom mezarju, neposredno pored džamije, imami MIZ-e Žepče proučili su suru Ja-Sin pred duše šehida tog kraja.
Zatim je uslijedilo zajedničko klanjanje podne-namaza, te mevludski program, koga su izveli imami i hor MIZ-e Žepče. Obavezna tačka mevludskog programa je i čitanje imena svih šehida sa područja općine Žepče. Na području MIZ-e Žepče, šehidi se prozovu dva puta u toku godine, i to prvi puta u Staroj Džamiji, na ovom mevludu, i njihova imena se pročitaju na mevludu za Noć Bedra , koji se održava u Žepču.

Lijep mevludski program, pratile su mnogobrojne džematlije, bez obzira na kišu, koja je propratila cijeli mevlud, kao i predavanje, uvaženog i posebno cijenjenog predavača, hfz. Sulejman ef. Bugarija. Hfz. Bugari je u Željezno Polje došao nakon 20 godina, i nije krio svoje emocije prilikom ponovnog susreta sa poznanicima. 

O njegovom predavanju, koje je trajalo skoro sat vremena, a što su prisutni u "dahu" odslušali, suvišno je bilo šta reći i pisati. Jednostavno se kaže da je gost predavač bio hfz. Bugari i onda se tu stavi tačka. To zbog toga, što je gotovo nemoguće prenijeti i pismeno pa ni usmeno, niti dočarati atmosferu i osjećaj za vrijeme predavanja hafiza Bugarija. Ostaje samo da što je više moguće primjenimo ono na šta je sugerisao i upozorio hafiz, te da zamolimo Allaha dž.š. da hafiza nagradi za njegov dolazak i sve one savjete i upute koje je podijelio s mnogobrojnim džematlijama MIZ-e Žepče.  
CATEGORIES
Share This