Polaznici “Kursa islama” posjetili Bužim

Polaznici “Kursa islama” posjetili Bužim

Svake 4. sedmice polaznici "Kursa islama" imaju debatu sa svojim kolegama iz nekog drugog grada. Ovoga puta mi smo imali sreću da budemo gosti kod polaznika "Kursa islama" iz Bužima.

Polazak iz Žepča

 Pošto se radilo o gradu koji se nalazi na samom kraju Bosne, na put smo krenuli dan ranije. To je bila izuzetna prilika da naši polaznici upoznaju i vide skoro polovinu BiH. Putovanje je bilo kružno, tako da smo krenuli preko Zenice, Viteza, Travnika, Donjeg Vakufa, Jajca, Mrkonjić Grada, Ključa, Bosanskog Petrovca, Bihaća i Bosanske Krupe, a vratili se putem Bužim, Otoka, Bosanski Novi, Prijedor, Banja Luka, Laktaši, Prnjavor, Stanari, Doboj, Maglaj i Žepče. Prošli smo kroz 20 gradova, putovali dolinama rijeka Bosne, Lašve, Vrbasa, Plive, Une, Sane i Ukrine.

Na vodopadima Plive u Jajcu

Mada je bio 23. decembar, na putu smo doživjeli sva četiri godišnja doba, vidjeli smo mnoge planinske vijence i visoke prijevoje, kraiške visoravni, kanjone Vrbasa i Une, vodopade Plive, dolinu Sane, Prijedorsko Polje, Plješevicu, Potkozarje i mnoge druge lijepe krajeve Bosne i Hercegovine. Nigdje toliko ljepote u rijekama kao što su ljepote Plive, Une i Sane.

Pogled na Mrkonjić Grad gdje je potvrđena državnost BiH

 Vidjeli smo šehidska mezarja po Krajini, ali i mnoge stare tvrđve i zidine koje svjedoče o tome da je Bosna uvijek bila na razmeđu puteva raznih vojski i da joj je neprestano prijetila neka opasnost od različitih agresora, ili osvajača. Naravno, vidjeli smo Bužim i naše vrijedne domaćine. Srdačno smo dočekani. Naši domaćini su se praktično pootimali da ugoste nekog od naše grupe. Senad-ef. Aljić i njegova hanuma mualima Zijada potrudili su se da zaista nikome ništa ne usfali. Druženja, upoznavanja, priče i sijela trajala su cijele noći, a negdje i do zore.
Sutra 24.12. okupili smo se ispred Spomen sobe 505. sl. bužimske brigade.Posjetili smo spomen sobu i tu se nakratko vratili u strašne dane rata kada je 505. bužimska brigada na čelu sa svojim čuvenim komandantom, herojem i ponosom ovoga kraja Izetom Nanićem vodila krvavi boj i sudbonosne bitke sa četničkim hordama Ratka Mladića, ali sa autonomašima Fikreta Abdića. Njih 500, zajedno sa svojim slavnim komandantom položili su svoje živote za slobodu Bužima, Krajine i cijele Bosne.

Eksponati sredstava za borbu izloženi u "Spomen sobi"

Zarobljene lične stvari Ratka Mladića

Zajedno sa eksponatima poredane su slike 500 šehida bužimskog kraja

Sa svojim domaćinima obišli smo i turbe komandanta Nanića i jednom Fatihom sjetili se njega i njegovih boraca šehida.

Turbe komandanta Izeta Nanića

Debatu smo obavili u srednjoj mješovitoj školi. Polaznici "Kursa islama" iz Žepča, i to Odić Azra, Kafedžić Arnela i Bašić Kasema podnijeli su referate na temu "Savremeni brak i porodica", a naši domaćini Vučelj Emina, Ljubijankić Ilvana i Duraković Nermina na temu "Islamski brak i porodica".

Polaznice kursa podnose svoje referate

Ostali polaznici slušaju izlaganja

Debata je uspješno privedena kraju

Poslije završene debate ostalo nam je još malo vremena za razgledanje grada i druženje sa našim domaćinima.

Bužimska džamija

Nakon klanjanja Podne-namaza bilo je vrijeme za polazak. Domaćini su nas ispratili i poželjeli sretan put. Na rastanku je bilo iskrenog žaljenja što je sve bilo tako kratko i slatko.

Rastanak

Žepački prijevoznik putnika "Imas" odlično je obavio svoj posao

Sve u svemu posjeta Bužimu ostaće nam u trajno lijepoj uspomeni. Ovom prilikom toplo se zahvaljujemo našim dragim domaćinima od kojih smo naučili kako se pruža gostoprimstvo i kako se postupa sa musafirima. Naš poziv da posjete Žepče ostaje i dalje otvoren. Neka vas Uzvišeni Allah dž.š. nagradi, vas i vaše roditelje, kao i vašeg efendiju.

CATEGORIES
Share This