MREŽA MLADIH MIZ ŽEPČE NA KVIZU “ZEKAT I BEJTUL-MAL”

MREŽA MLADIH MIZ ŽEPČE NA KVIZU “ZEKAT I BEJTUL-MAL”

U subotu, 23. decembra 2023. godine u Zenici, Ured za zekat i Odjel za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u saradnji sa Muftijstvom zeničkim realizovali su kviz na temu “Zekat, bejtul-mal i dobročinstvo Muhammeda a.s. i ashaba”. O važnosti ovoga projekta govori i činjenica da su kvizu prisustvovali dr. Enes-ef. Svraka (voditelj Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ), Vehid-ef. Arnaut (rukovodilac Ureda za zekat), i u ime muftije zeničkog i muftijstva – Edin-ef. Kavazović i Adnan Husić – pomoćnici muftije zeničkog hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića za vjerske i pravne poslove.
“Cilj ove aktivnosti je da se poveća svijest kod mladih ljudi o zekatu kao šerijatskom propisu, Bejtul-malu kao institucionalnom okviru za praktičnu realizaciju ovog ibadeta, te osnaži odgoj budućih davalaca zekata i njihova vezanost za Islamsku zajednicu” – rekao je u svom obraćanju Vehid-ef. Arnaut. Medžlisi muftijstva zeničkog, njih 7, učestvovali su sa ekipama koje su činili po tri učesnika i koordinator Mreže mladih medžlisa, a sistem takmičenja je bio eliminacija, polufinale i finale u kojima su se sastale dvije najuspješnije ekipe.
U finalnom dijelu prvo mjesto je pripalo Mreži mladih MIZ Teslić, a drugo, Mreži mladih MIZ Maglaj.
Nakon formalnog dijela takmičenja, proglašeni su pobjednici i dodijeljene zahvalnice svim učesnicima, a pobjednicima posebno i dodatne nagrade. U svojim obraćanjima, i gosti i domaćini, zahvalili su svim takmičarima i koordinatorima na posebnom i ozbiljnom pristupu ovoj aktivnosti, a kao poseban vid zahvale i nagrade, najavili su skore aktivnosti – na opće zadovoljstvo.
Domaćinima, muftijstvu zeničkom, se zahvaljujemo na gostoprimstvu, našim takmičarima i aktivistima i koordinatorima Mreže mladih, najiskrenije čestitamo i želimo im još više uspjeha u budućnosti.
Posebno hvala članovima našeg tima – Bekir Hadžić, Emina Ahmetović i Lamija Tutnjić.

T.Irdin

CATEGORIES
Share This