MIZ Žepče održao redovnu godišnju skupštinu – usvojeni Izvještaji za 2018. godinu

MIZ Žepče održao redovnu godišnju skupštinu – usvojeni Izvještaji za 2018. godinu

Medžlis Islamske zajednice Žepče, u subotu 09. februara 2019. godine, u prostorijama Ferhat-pašine džamije u Žepču, održao je redovnu, drugu u ovom sazivu, godišnju Skupštinu. Skupštini je prisustvovalo 26 od ukupno 33 delegata.  

Skupštinu je vodilo radno predsjedništvo, čiji je predsjednik, Muhamed Moranjkić delegat iz džemata Žepče.

Nakon uvodnih obraćanja predsjednika Izvršnog odbora gosp. Edina Šišića i glavnog imama h. Džafer ef. Gračića, koji su u svojim izlaganjima napravili presjek stanja u proteklom periodu, na sjednici Skupštine razmatran je i usvojen godišnji izvještaj o radu Izvršnog odbora za 2018. godinu sa općim smjernicama za rad u 2019. godini. 
Također, članovi Skupštine dali su saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2018. godine, završni račun za 2018. godinu i plan prihoda i rashoda za 2019. godinu. Izvještaj je podnio Ašir Mehić, predsjednik finansijske komisije i knjigovođa MIZ Žepče.
Sjednici Skupštine prisustvovao je muftija zenički, doc. dr. Ejub ef. Dautović, sa rukovodiocima službi, Edin ef. Kavazovićem i Adnan ef. Husićem, te glavni imami medžlisa muftiluka zeničkog. U njihovo ime Skupštini se obratio glavni imam MIZ Doboj, mr. Bajro ef. Džafić. Skupštini je prisustvovalo i nekoliko članova IO MIZ Žepče, kao i član Sabora IZ-e u BiH, sa područja MIZ Žepče, Mustafa Čaušević. Učešće u radu, svojim obraćanjem i predlaganjem uzeli su delegati Vedad Šečić i Muhamed Moranjkić iz džemata Žepče i Nesib Efendić iz džemata Begov Han. Takođe, Skupštini su se obratili i bivši glavni imam i predsjednik IO, Izet ef. Efendić i Armin Beća.
U svom obraćanju muftija je čestitao i pohvalio rad Izvršnog odbora Medžlisa IZ, zahvalio se članovima Skupštine na usvajanju godišnjih izvještaja, te istaknuo posebnu odgovornost u radu svih u MIZ-e Žepče, od glavnog imama, preko administracije, predsjednika i članova IO, te članova džematskih odbora, delegata skupštine i džematlija. Kazao je kako međusobno povjerenje u ovom MIZ-e, odiše odgovornošću i funkcionalnošću, neovisnošću, kreativnošću, stručnošću kadra te kompetencijom ljudi koji rade u ovom MIZ-e. Takođe je ukazao na važnost međusobne komunikacije između muslimana s jedne, i IZ-e s druge strane. IZ-a želi čuti glas muslimana, ali i traži da muslimani čuju poruke i glas IZ-e, na čelu sa reisu-l-ulemom, jer je to kur'anski imperativ. Takođe je poručio da moramo svi zajedno raditi na odgoju. Osvrnuo se i na stalnu opasnost po porodicu i pojedinca,a to su kladionice, te naveo podatak da je za prošlu godinu, u „kocku“, na prostorima FBiH, i općinama muftijstva zeničkog, potrošeno milijarde KM!

Na kraju obraćanja, pohvalio je finansijsko stanje u medžlisu, ocijenivši ga domaćinskim, te preporučio da se pokuša raditi na izradi socijalne karte svake muslimanske porodice, kako bi u svakom trenutku imali stvarnu sliku naših džemata.
Po zavšetku obraćanja uručene su i zahvalnice i priznanja. Muftija je uručio zahvalnicu Jusufu Mujiću iz džemata Mjestova Ravan, kao posebnom aktivisti islamske zajednice, prvom predsjedniku IO MIZ Žepče, nakon formiranja 1993. godine, te članu IO MIZ Žepče u nekoliko mandata. Predsjednik IO MIZ Žepče uručio je i priznanje Moranjkić Džemalu, dugogodišnjem izuzetno aktivnom muteveliji džemata Žepče. Posebno priznanje i vrijedan poklon, “novi” saziv IO MIZ Žepče, uručio je gosp. Beća Arminu. Gosp. Beća je bio predsjednik IO MIZ Žepče punih 12 godina – tri mandata. Priznanje i poklon uručili su sadašnji predsjednik, Edin Šišić, i glavni imam, Džafer ef. Gračić.

Takođe, uručeno je i priznanje najuspješnijem muallimu za 2017./2018. godinu, imamu iz džemata Žepče, Tutnjić Irdin ef. – ovo priznanje uručio je glavni imam MIZ Žepče, h. Džafer ef. Gračić.  
Dovu je proučio muftija, doc. dr. Ejub ef. Dautović.

T.Ir.

CATEGORIES
Share This