VEČERAS JE POSLJEDNJA PREDRAMAZANSKA MUBAREK NOĆ – NOĆ BERAT !

VEČERAS JE POSLJEDNJA PREDRAMAZANSKA MUBAREK NOĆ – NOĆ BERAT !

Ova mubarek noć ima više imena – noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po hadisu, naziv ove noći je “nisfuš-ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša'bana. Dakle, do mubarek ramazana ostalo je još pola mjeseca ša'bana. U hadisu Poslanik s.a.v.s. je rekao:

”Kada dođe polovina ša'bana (Noć Berat), noć provedite na namazu a dan u postu. Uzvišeni Allah te noći govori: ‘Ima li iko da od Mene oprost traži, pa da mu oprostim. Ima li iko da od Mene traži da mu povećam opskrbu, pa da mu povećam. Ima li iko da od Mene traži nešto, pa da mu udovoljim. Ima li iko, ima li iko?’ Uzvišeni Allah u ovoj noći onima koji traže daje ono što žele sve dok ne svane.”

Postoji predaja u kojoj se kaže da uzvišeni Allah u noći Berata predočava melekima stanje robova u narednoj godini; kolika će čija opskrba biti, ko će biti bogat ko siromašan, ko uzdignut a ko ponižen. Ko će umrijeti, ko se roditi, a ko otići na hadždž. (Buyuk Islam ilmihali)

Od Ebu Bekra r.a. se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Allah Uzvišeni se u petnaestoj noći ša'bana spušta svojim rahmetom na najbliže nebo i oprašta svima, osim mušricima i onim koji u svom srcu nose mržnju.”

MIZ Žepče će posebnim programom obilježiti ovu mubarek noć. U džamiji u džematu Mračaj, održat će se centralna mevludska svečanost MIZ Žepče, program će izvesti imami MIZ Žepče, a predavač će biti glavni imam MIZ Žepče, Džafer-ef. Gračić. Program će početi klanjanjem jacije-namaza u džamiji u Mračaju. Iz ovoga džemata poručuju i pozivaju – svi ste dobrodošli! Do džamije se može doći i kroz Branošicu i kroz Fatiće!

CATEGORIES
Share This