Kurban-bajramska poruka

Kurban-bajramska poruka

Hvala Allahu Uzvišenom, Gospodaru svih svjetova!

Salavat i selam neka je na Božijeg poslanika i vjerovjesnika, Muhammeda s.a.v.s.

Draga braćo i sestre!

Evo i ove godine dragi Bog nas časti sa Kurban-hadžijskim bajramskim blagodatima. Velika je to čast, velika je to prilika i šansa za svakog pojedinca ali i zajednicu. No, velika je to i odgovornost. Dva velika ibadeta, dva čina Bogu mila, se izvršavaju ovih dana. To su hadž, peta islamska dužnost i žrtvovanje kurbana.

Hadž je ibadet u kojem čovjek spoznaje svoje mjesto u univerzalnom svijetu, na Arefatu (brdo spoznaje) gdje je prvi čovjek Adem a.s. spoznao svoje mjesto na Zemlji. To je dunjalučki put čovjeka koji u osobnom svjedočenju vjere nalazi kolektivni smisao života i koji u univerzalnoj poruci Kur'ana nalazi nadu u osobni spas.

Kurban je ljudski put čovjekovog približavanja svome Stvoritelju. A onaj čovjek koji je blizak Bogu dragom blizak je i čovjeku  kojem treba ljudska ljubav i pomoć.

Malo je trenutaka kao što je ovaj današnji, kada se najozbiljnije moramo zapitati šta je to što nas približava, a šta je to što nas udaljava jedne od drugih. Sama riječ kurban znači blizina, a u vjerskom smislu to znači želju, čežnju vjernika da se u svojoj pokornosti približi dragom Bogu na način žrtve, u korist i na dobro sebi i drugome.

Zašto je potrebno žrtvom dokazivati blizinu nekome i nečemu? Odnosno zašto je potrebno da znamo od koga i čega treba biti daleko? Potrebno je zato što nas udaljavanje od onoga što nam treba biti blizu, može odvesti na krivi put, a približavanje onoga što od nas treba biti daleko, može nam nanijeti ogromnu štetu.

Zato se treba približavati Allahu Svemogućem, i svojim roditeljima, i svome sinu i kćerki, i svom bratu i sestri, i svojoj rodbini i prijateljima, i svome domu, i svome komšiji, i svojoj džamiji, i svome džematu (zajednici), i domovini svojoj treba biti blizu i bdjeti nad njenim mirom i sigurnosti. A od Iblisa-Lucifera prokletog se treba udaljiti i od poroka mržnje i zavisti, i od svađe i nesloge, i od laži i klevete, i od zla nemorala, kocke, droge, i alkohola, i od krivog puta – stranputice koja nas vodi u propast i ovog i budućeg svijeta.

Braćo i sestre, u ovom velikom danu Kurban-bajrama, pozivam i sebe i vas da žrtvujemo  svoju sebičnost, zavist, oholost, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje, kako bi smo se približili jedni drugima u zajedništvu vjere u Boga Jednoga, u ljubav, jer to je najbolje jamstvo-garancija da ćemo opstati na dunjaluku i da ćemo biti spašeni na ahiretu, budućem vječnom svijetu.

Ne zaboravimo u svojim dovama, u ove blagdane, našu braću i sestre u Palestini, ali i u svim dijelovima ove planete gdje naša braća i sestre, potomci Ademovi preživljavaju ubistva, teror, glad i svaku vrstu nepravde.

Molimo Svevišnjeg Boga dragog, da svima podari mir, pravdu, blagostanje i slobodu.

U to ime, svima vama, želim da čestitam nastupajuće Kurban-bajramske blagdane riječima:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Žepče, 15. juni 2024. godine,  glavni imam MIZ-e Žepče, Džafer- ef. Gračić

CATEGORIES
Share This