ODBOR ZA MEĐURELIGIJSKU SARADNJU ŽEPČE – JAVNA TRIBINA

ODBOR ZA MEĐURELIGIJSKU SARADNJU ŽEPČE – JAVNA TRIBINA

PREVENCIJA I SUZBIJANJE OVISNOSTI-POVJERENJE U ZAJEDNICI

Dana 05. februara 2016. godine OMS (Odbor za međureligijsku saradnju) Žepče na čelu sa predsjedavajućim Izetom ef. Efendićem organizovao je JAVNU TRIBINU pod nazivom „Prevencija ovisnosti i njeno suzbijanje-povjerenje u zajednici“u SMŠ Žepče. Suorganizatori ovog događaja bili su „Srednja glazbena škola Katarina Kosača Kotromanić“ Žepče i „Srednja mješovita škola“ Žepče, kao i Međureligijsko vijeće pri kojem OMS Žepče i djeluje u lokalnoj zajednici. U svojstvu moderatora tribine djelovale su pedagozi SMŠ Žepče, Marina Klarić i Vahida Selimović-Bijedić.

Dr. Emina Huseinagić govorila je o aktuelnim dešavanjima koja su direktno vezana za ovisnost i njeno suzbijanje. Pedagog Selimović-Bijedić naglasila je štetnosti svih vrsta opijata i štetnih supstanci, te je navela jasnu podjelu prema jačini dejstva opijata. O raznim vrstama ovisnosti pored droge i alkohola, te i o uzrocima, posljedicama i načinima prepoznavanja rane ovisnosti, govorila je pedagog Klarić.

Tribini su prisustvovali načelnik općine Žepče Mato Zovko, načelnik PU Žepče Vlado Jozinović, direktor SMŠ Žepče Zijah Malićbegović, zamjenica direktora OŠ Žepče Mina Hasičević, župnik Predrag Stojčević i pop Zoran Živković.

Svoje iskustvo u vidu svjedočenja, predočili su i štićenici i roditelji iz centra za liječenje ovisnosti „Cenacolo“ Međugorje.Pored iskrenih svjedočanstava koje su štićenici podijelili, prisutni su mogli primjetiti kako su svi štićenici željeli prenijeti istu poruku – “Nije važno odakle dolazite, ili koje ste vjere. Ono što je važno je vaša osobnost, biti čovjek.”Svakako bi i društvo trebalo imati više sluha za osobe koje su imale susret sa bilo kojom vrstom ovisnosti u vidu pružanja pomoći u ustanovama namijenjenim za to.

Nakon održane tribine upriličena je zakuska za čiju su organizaciju zaslužni učenici SMŠ Žepče zajedno sa prof. Brankom Radoš, dok je za finansijsku podršku zaslužan OSCE.

Generalni pokrovitelji tribine bili su CRS (Catholic Relief Service), MRV (Međureligijsko vijeće) i OSCE (Organization for Security and Cooperation in Europe). Medijski pokrovitelji događaja su: Radio postaja Žepče, portal Žepče.ba i Radio Žepče.

 

 

                                                                                                Anesa Džinić

CATEGORIES
Share This