Ilhamijini dani u Žepču – „noć zikra

Ilhamijini dani u Žepču – „noć zikra

U okviru manifestacije „Ilhamijini dani“ u Žepču, medžlis IZ-e Žepče organizirao je „Noć zikra“ u Ferhat pašinoj džamiji u Žepču, 25.10.2008.godine.

 

Te večeri, u Žepče su stigli derviši iz mnogih gradova BiH. Zajedno sa svojim šejhovima, činili su jedan veoma impozantan skup te vrste. Billo ih je oko 150. Svoje halke predvodili su šejh Halil Brzina, hadži Sead ef Halilagić, Hikmet  ef. Misirlić.

 

Prisutni su bili derviši iz Visokog na čelu sa šejh Sead ef. Ðozićem. Iz Travnika je došao šejh Ibrahim ef. Alibašić. Iz Špionice, kod Srebrenika, došao je šejh Mustafa Čajlaković. Iz Ponirka kod Zenice, došao je hadži Šefik ef. Imamović.

Zajedno sa dervišima iz Sarajeva, stigao je i hfz. Vehbija ef. Šećerović. Bili su tu i članovi hora „ Hazreti Hamza“ kao i Zejd Šoto, solista ilahija iz Konjica.

Poslije klanjanja jacija-namaza, glavni imam Izet ef. Efendić, poselamio je sve prisutne, poželio im toplu dobrodošlicu, uputio selame svim prisutnim džematlijama, a posebno dragim gostima. Između ostalog on je rekao: „ Ovo je noć u kojoj se sjećamo r. Ilhamije Abdulvehaba i odajemo mu dužno poštovanje, jer je on upravo iz ove džamije i iz ovog mihraba, jednog jutra 1821. godine, krenuo na put u smrt. Svjesno, hrabro i odlučno, nije  želio da povuče svoju riječ, svoju pjesmu, u kojoj je iskazao svo svoje neslaganje i protest, protiv zuluma, nepravde, i svih teškoća koje je sa sobom nosila tadašnja turska vlast. Ovo je noć kada se sjećamo svih imama ove džamije, koji su bili predmet torture i nasilja od strane različitih vlastodržaca.“

Prisutnim džematlijama  obratio se  i Sead ef. Halilagić, generalni sekretar Tarikatskog centra u BiH. Govorio je o Ilhamiji kao sufiji, dervišu i pjesniku.

Posljednji je govorio šejh Halil ef. Brzina. Najviše murida bilo je upravo iz njegove tekije “Mejtaša” iz Sarajeva, ali i ostalih medžlisi halki koje pripadaju ovoj tekiji; iz Mostara, Zenice, Tuzle, Brčkog, Malešića.

Šejh Halil govorio je o pozitivnim efektima zikra u svakom pogledu. Rekao je da sve što čovjek radi iz ljubavi prema Bogu iskreno i čiste namjere jeste dobro i plemenito, pretvaranje i pokazivanje su suprotnost tome i vode u propast jer izazivaju Allahovu srdžbu.

Šejh Halil nadahnuto je govorio o našoj zbilji i potrebi vjerovanja i uzdanja u Allaha dž.š.. Govorio je o borbi , ali ne samo o onoj na frontu, nego i o onoj sa samim sobom.

Moglo se primjetiti kako je pažljivo slušan od svih prisutnih. Za  mnoge prisutne, on je istovremeno general, komandant, ali i šejh, koji uživa veliki ugled i poštovanje.

Poslije ovih obraćanja , počelo se sa zikrom. Sve je bilo skladno i po mjeri. Ferhat-pašina džamija bila je napunjena do vrha kupole zikrom , aškom, ljubavlju prema dragom Bogu. Onda je uslijedila pauza, na kojoj se malo odmorilo, pio se čaj i nešto pojelo, a u međuvremenu pripadnici hora „Hazreti Hamza“ i Zejd Šoto, pomenutu pauzu, su upotpunili svojim izvođenjem ilahija.  Negdje oko 23.00 sata, počeo je drugi dio , ali sada je to bio „ kijam zikr“.

Svi derviši bili su na nogama i u stojećem stavu, poredani u halku, spominjali Allaha dž.š. Bio je to uredan sklad riječi, tonova, pokreta tijela i ritma, koji je diktiran izgovarajućim zikrom.

Sve se završilo oko 01.00 sat, poslije pola noći. Svi smo bili zadovoljni da smo se na jedan ovakav način sjetili Ilhamije, koji je zaslužio da ga se sjetimo.

Zahvaljujemo se Tarikatskom centru BiH, svim šejhovima i svim dervišima, koji su ove noći došli u Žepče da svojim prisustvom zajedno odamo dužno poštovanje i predamo rahmet našem Abdulvehabu Ilhamiji Žepčevi.

Neka Allah Uzvišeni nagradi svakoga prema nijetu njegovom!  

CATEGORIES
Share This