Edukacija članova džematskih odbora Medžlisa IZ Žepče

Edukacija članova džematskih odbora Medžlisa IZ Žepče

 

U ponedjeljak 01. juna 2015. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog, u Žepču je održan seminar za članove džematskih odbora Medžlisa Islamske zajednice Žepče.

Nakon seminara koji su u mjesecu aprilu i maju realizirani u Zavidovićima i Tesliću, i seminar u Žepču je organiziran na osnovu Odluke Savjeta Muftiluka da se 2015. godina proglasi godinom educiranja članova džematskih odbora na području Muftiluka zeničkog.

U okviru ove aktivnosti članovi džematskih odbora educirani su o različitim temama koje su prezentirali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

O historijatu Islamske zajednice i jedinstvenoj članarini govorili su glavni imami Medžlisa IZ Zavidovići i Zenica Sulejman ef. Efendić i mr. Jakub ef. Salkica. Organizacionu šemu Islamske zajednice predstavio je glavni imam Medžlisa IZ Teslić Džafer ef. Gračić, a o normativima i standardizaciji članovima džematskih odbora govorio je glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić. Temu ”Vakufi i vakufska imovina” predstavio je glavni imam MIZ Žepče Izet ef. Efendić, a o položaju IZ i muslimana na području RS govorio je mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj.

Nakon izloženih tema, članovima džematskih odbora obratio se muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

U svom obraćanju muftija je, između ostaloga, zahvalio članovima džematskih odbora na prisustvu seminaru i hizmetu koji čine muslimanima i Islamskoj zajednici. Također, muftija je istakao, da je nakon  pokornosti Allahu, dž. š., i slijeđenja Poslanika Muhammeda, a. s., riječju i djelom, važno poštovati i uvažavati odluke koje donose organi Islamske zajednice od džematskih odbora do najviših organa, te da je primarna zadaća članova džematskih odbora, prije svih imama, izgradnja jedinstva i međusobnog povjerenja u džematima.

 

(www.rijaset.ba)

CATEGORIES
Share This