Održana promocija knjige „Imami Srebrenice (1992-1995) memorizacija kao zavjet i opomena“

Održana promocija knjige „Imami Srebrenice (1992-1995) memorizacija kao zavjet i opomena“

U nedjelju, 7. januara 2024. godine, u džamiji u džematu Mjestova Ravan, MIZ Žepče, održana je promocija knjige „Imami Srebrenice (1992-1995) memorizacija kao zavjet i opomena“ autora Alije Jusića, glavnog imama Odbora Islamske zajednice Srebrenica od marta 1993. do jula 1995. godine. Pored autora, o knjizi, imamima danas i imamima uopće, govorio je i glavni imam MIZ Žepče, Džafer-ef. Gračić.

U uvodnom obraćanju Džafer-ef., rekao je da ovom promocijom potvrđujemo duboki osjećaj zahvalnosti i poštovanja prema svim našim prethodnicima koji su pružili otpor agresiji, koji su bili na braniku domovine Bosne i Hercegovine i koji su pokazali neviđenu hrabrost u najtežim trenucima.

– Večeras se sjećamo imama, posebno šehida, ali i svih naših imama, imama Srebrenice, svih imama u Podrinju. Činimo to sa sviješću da nam je neophodno imati ispred nas vjerodostojne svjedoke tih bolnih, teških događaja. Među njima je, neupitan vjeran svjedok naš Alija-ef. Jusić koji je napisao vrijednu knjigu. Učinio je to, vjerovatno da velikom boli u svojoj duši, ali imao je snage da se vrati u te dane, te godine, da se sjeti svojih najbližih kolega, da se sjeti svih svojih džematlija i da ispiše stotine stranica svjedočanstva. Ovo svjedočanstvo i ova promocija nam je neizmjerno važna – kazao je Džafer-ef.

Autor Alija-ef. Jusić, ovom knjigom želio je (po)kazati svima nama, i svima koji će doći poslije nas, šta i kako se dešavalo u Srebrenici od 1992. do 1995. godine, s posebnim naglaskom na organizaciju, važnost i ulogu vjerskog života u opkoljenoj srebreničkoj enklavi.

Knjiga opisuje vrijeme kada je jedino vjera mogla održati bošnjački narod na okupu, kao što je nekada održala muhadžire i ensarije u Medini. Vjera im je pružila nadu, duhovnu snagu, osjećaj zajedništva, blagodat solidarnosti, i kakvu takvu kolektivnu sigurnost. A sve to zahvaljujući imamima i njihovoj duhovnoj čvrstini koja se reflektirala na život obeznađenog naroda. Imami su bili uz svoj narod, od prvog do posljednjeg dana agresije. Bili su najpouzdaniji čuvari njegove vjere, kulture i višestoljetnog imena i identiteta. Veliki broj njih, založili su svoje živote na tom putu, i postigli šehadet. Ova knjiga primarno govori o njima, o njihovom nesebičnom zalaganju i životu na Božijem putu, od nepokolebljivog imameta, do sudbinskog šehadeta.

Glavni dio knjige sadrži biografije 54 imama koji su od 1992. do 1995. godine živjeli i djelovali u Srebrenici, a koji su došli, pored Srebrenice, sa još četiri općine, Bratunac, Zvornik, Vlasenica i Višegrad. Njih 26 su šehidi, dok je 28 preživjelo Genocid. U međuvremenu je preselilo 13 imama. Njih 15 danas živi i radi širom svijeta, od Bosne do Amerike.

“- Ovu knjigu sam napisao radi istine, pamćenja i pouke. Budućim naraštajima želim ostaviti u emanet ono čemu sam svjedočio i zabilježio o jednom teškom vremenu u kojem su posebnu ulogu imali čestiti imami koji su se našli na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. godine. Važno je pisati i zapisivati, i mi kao narod moramo se učiti tome, boli me činjenica da su imena četiri naša imama, šehida, izostavljena sa jedinstvenog spiska i zvaničnih spomen-ploča – rekao je autor u svom izlaganju.

Inače, autor je u julu 1995. godine iz Srebrenice u Tuzlu uspio donijeti nekoliko zabilješki iz perioda agresije među kojima je najznačajniji spisak imama sa osnovnim biografskim podacima, a koji se kao prilog nalazi u ovoj knjizi.

– Na naslovnoj stranici knjige je rahmetli Taib-ef. Hafizović, babo mnogo poznatijeg rahmetli profesora Mesuda Hafizovića, koji je završio Behram-begovu medresu 1939. godine u Tuzli. Uz njega sam živio i sazrijevao u misiji imama. Samo Allah zna, da nije bio uz mene i podržao me, gdje bih i kako završio. Hvala mu mnogo na tome. Hvala Allahu, dž.š., da sam ovo uradio. Danas sam sretan i zadovoljan čovjek – istakao je autor Jusić.

  • više fotografija na našoj FB stranici

I.Tutnjić/ foto; M.Jusufović, I.Tutnjić

CATEGORIES
Share This