Skupština MIZ Žepče – februar 2023. godine

Skupština MIZ Žepče – februar 2023. godine

Medžlis Islamske zajednice Žepče, u ponedjeljak 27. februara 2023. godine, u prostorijama Ferhat-pašine džamije u Žepču, održao je drugu, u ovom sazivu, godišnju Skupštinu. Skupštini su prisustvovala 22 od ukupno 33 delegata.

Skupštinu je vodilo radno predsjedništvo, čiji je predsjednik, Helmedin Kulašin, delegat iz džemata Žepče.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika IO MIZ Žepče g-dina Edina Šišića i glavnog imama h. Džafer-ef. Gračića, koji su u svojim izlaganjima napravili presjek stanja u proteklom periodu (rad IO i VP rad), na sjednici Skupštine razmatran je i usvojen godišnji izvještaj o radu Izvršnog odbora za 2022. godinu sa općim smjernicama za rad u 2023. godini.

Također, članovi Skupštine dali su saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2022. godine, završni račun za 2022. godinu i Plan prihoda i rashoda za 2023. godinu. Izvještaj je podnio Ašir Mehić, predsjednik finansijske komisije i knjigovođa MIZ Žepče.

Sjednici Skupštine prisustvovali su muftija zenički, hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje u Muftijstvu zeničkom Edin-ef. Kavazović, te, rukovodilac Pravne službe Muftijstva, Adnan Husić. Skupštini je prisustvovalo i nekoliko članova IO MIZ Žepče. Učešće u radu, svojim obraćanjem i predlaganjem uzeli su delegati Vedad Šečić, Zijah Malićbegović i Muhamed Moranjkić iz džemata Žepče.

Muftija zenički, hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, u svom obraćanju je čestitao i pohvalio rad Izvršnog odbora Medžlisa IZ, zahvalio se članovima Skupštine na usvajanju godišnjih izvještaja, te istaknuo posebnu odgovornost u radu svih u MIZ-e Žepče, od glavnog imama, preko administracije, predsjednika i članova IO, te članova džematskih odbora, delegata skupštine i džematlija. Također, muftija je između ostaloga, istakao: „Budimo svjesni, draga braćo, da je institucija Islamske zajednice nama farz. Nama je farz čuvati Islamsku zajednicu, čuvati njene simbole, čuvati njenu autentičnost, jer Islamska zajednica je jedina institucija koja okuplja Bošnjake na svjetskom nivou. Upamtimo da je hizmet islamskoj zajednici, hizmet Islamu i muslimanima.“

Po završetku obraćanja, u svečanom dijelu sjednice dodijeljena su priznanja – najuspješnijem predsjedniku džematskog odbora za proteklu godinu, najboljem muallimu u mektebskoj 2021/2022. godini, te, tri priznanja. Glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić, uručio je priznanje najuspješnijem muallimu MIZ Žepče za proteklu mektepsku godinu, Jakub-ef. Hadžiću – imamu u džematu Jastrebac-Brižđe, predsjednik IO MIZ Žepče Edin Šišić uručio je priznanje najboljem predsjedniku džematskog odbora – Enesu Mehiću iz džemata Vitlaci, a muftija je uručio tri posebna priznanja – za dugogodišnji angažman i hizmet, kako u Izvršnom odboru Medžlisa, tako i u strukturama islamske zajednice uopće – Ajan Feridu, Huskić Ćazimu i Moranjkić Muhamedu.

Dovu je proučio muftija, hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

T. Irdin

CATEGORIES
Share This