Žepče ponovo krase kandilji sa munare Trzanske (Alibegove) džamije – džamija primila prve klanjače

Žepče ponovo krase kandilji sa munare Trzanske (Alibegove) džamije – džamija primila prve klanjače

Žepačku čaršiju i Trzansku mahalu, od prve noći ramazana 1438. hidžretke godine, 26.05.2017.godine, ponovo nakon 24 godine (potpuno minirana u noći 23.08.1993.godine) krase kandilji, munara i džamija Alibegova – Trzanska. Sa akšam namazom, 26.05.2017.godine, svečano je neslužbeno otvorena i ponovo je počela da živi. Žepče, tako, nakon 24 godine, ponovo diše punim plućima sa svoje četiri ljepotice. Dugo se čekalo, da se Čaršijskoj, Prečkoj i Gornjomahalskoj pridruži i Trzanska, ali evo dočekalo se. Zasluge su to kompletnog građevinskog odbora na čelu sa predsjednikom hadži Mustafom Čauševićem, zatim kompletnog IO MIZ Žepče na čelu sa glavnim imamom h. Izet ef. Efendićem i predsjednikom Arminom Bećom, koji su prošli izuzetno težak i skup put podizanja ove žepačke ljepotice. Posebnu težinu ima činjenica da se Žepče sa ovom džamijom, upisalo na listu gradova BiH, koji imaju nacionalni spomenik kulture.

Priliku da pred akšam, ovoga petka, 26.05. 2017.godine, otključa ovu ljepoticu, imao je upravo predsjednik građevinskog odbora, hadžija Mustafa Čaušević, koji je ujedno i trenutno najveći vakif ove žepačke ljepotice. Nije se krilo oduševljenje a ni suze prilikom ulaska u džamiju, kako hadžije Mustafe tako i velikog broja džematlija, koji su došli da posvjedoče ovom velikom i za Žepče važnom trenutku. Ezan sa munare proučio je h. Dženan ef. Čaušević, sin hadžije Mustafe i hadži Raseme, koji je i sam jedan od vakifa. Ovdje moramo spomenuti veliki trud koji je kompletna porodica Čaušević uložila proteklih mjeseci, te novčana ulaganja, kako njihove porodice, tako i svih džematlija džemata Žepče, da bi džamija bila spremna za prve klanjače i naravno postače. 

Nakon akšam namaza, uslijedio je veličanstveni vatromet, te je i proučen prvi džuz mukabele koja će se takođe učiti u ovoj džamiji ovoga ramazana. Džematlije nisu napuštale džamiju, nego su samo još i pristizale kako bi klanjali i prvu teraviju. Imami tokom ramazana u ovoj džamiji su Dženan ef. Čaušević i hfz. Amir ef. Nedimović. Nakon teravije prisutnima su se obratili, kako Dženan ef. tako i glavni imam h. Izet ef. Efendić, koji su sa velikim oduševljenjem i žarom čestitali kako džamiji tako i Trzanskoj mahali, i na koncu cijelome Žepču, novi život Trzanske, Alibegove džamije.

Naravno, do potpunog uređenja ostaje još mnogo posla i potrebno je još mnogo ulaganja, što je prilika da se na listu vakifa upišu i oni koji to još nisu, kako bi zajedno ubirali plodove ovoga hairli djela. 

Na kraju, uz poziv da dođete i obiđete ovu ljepoticu, neka Allah dž.š. namiri svakome prema nijetu njegovom, a porodici Čaušević i svim vakifima ove džamije, naka dragi Bog namiri i nagradi svojom ramazanskom nagradom, amin!

*dio atmosfere na fotografijama u foto-galeriji / foto; E. Čaušević

                                                                             I. Tutnjić

CATEGORIES
Share This