Žepče – obilježen 11. juli

Žepče – obilježen 11. juli

Dan sjećanja na Srebrenicu po četvrti put je upriličen u Žepču. U organizaciji Udruženja „Spektar“, Medžlisa islamske zajednice Žepče i Asocijacije „Fatma“, i ovoga 11. jula 2019. godine, ponovo odaslana je poruka „Da se ne zaboravi, da se nikome ne ponovi Srebrenica“.

U vrijeme ukopa posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida u Potočarima, u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču klanjan je podne namaz, nakon čega su se okupljeni građani mirnom povorkom uputili ka šehidskom mezarju u Gornjoj mahali, gdje su ih dočekali mališani dječijeg vrtića „Mumi“. Imami MIZ Žepče, predvođeni glavnim imamom Džaferom ef. Gračićem, proučili su suru Ja-sin za sve šehide. Povorka je nastavila svoj mimohod do pješačkog Prečkog mosta, gdje je prisutne građane, u ime organizatora, pozdravila koordinatorica projekta Dijana Smajlović.

„Zajedništvom u činjenu dobrih djela, učenjem i edukacijom, stvarajmo nove naraštaje koji će širiti dobro na ovom svijetu i na taj način pokušajmo iskorijeniti zlo i spriječimo da se nemili događaji, poput onog u Srebrenici, ikada više ponove“, poručio je glavni imam MIZ Žepče, ef. Gračić.

U Memorijalnom centru u Potočarima, danas svoj smiraj pronalaze 33 žrtve, a simbolično tome, danas su s Prečkog mosta u Žepču, u rijeku Bosnu, bačene 33 bijele margarete.

Obilježavanju Dana sjećanja na Srebrenicu odazvao se nemali broj građana Žepča, među kojima i načelnik općine Mato Zovko, pomoćnik načelnika za opću upravu i društvene djelatnosti Ilija Barešić i drugi predstavnici Općine, predsjedavajući Kantonalne Skupštine ZDK Ćazim Huskić, kao potpredsjednik OO SDA Žepče Nurđehan Šahinović.

„Zahvaljujemo se svim sugrađanima što su i ove godine izdvojili vrijeme da pošaljemo poruku da se Srebrenica ne smije zaboraviti, što su dostojanstveno kao i proteklih godina obilježili ovaj dan, a posebno zahvaljujemo pripadnicima PU Žepče na profesionalnosti i pomoći da sve protekne u najboljem redu“, poručuju organizatori.

www.radiozepce.com

CATEGORIES
Share This