Proučen Novogodišnji mevlud – mubarek nova 1443. godina

Proučen Novogodišnji mevlud – mubarek nova 1443. godina

Dolazak nove godine po Hidžri, 1443., već dugi niz godina, izuzetno je svečano obilježen u MIZ-e Žepče, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji. Naime, u mubarek ponedjeljak, 01. Muharrema 1443. odnosno 09.8.2021. godine, nakon podne-namaza, proučen je “novogodišnji” mevlud, čiji je organizator medžlis a sponzor Kasim i Fatima Badnjar iz Žepča. Kasim je veliki vakif našega medžlisa a sponzor ovoga mevluda je od dana kada je postavljen kamen-temeljac za obnovu čaršijske džamije, i ovo je 22. po redu mevlud čiji je pokrovitelj porodica Badnjar. Vjernici su, uz poštivanje epidemioloških mjera, prisustvovali mevludu.
Kompletan mevludski program su izveli imami MIZ-e Žepče. Posebnim predavanjem prisutnima se obratio glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić, koji je govorio je o Hidžri, porukama i poukama, a neke je i posebno obrazložio. Posebno se osvrnuo i na “hidžru sa goreg na bolje”.
Na kraju, zahvaljujemo porodici Badnjar, te još jednom iskrene čestitke u povodu nove 1443. godine, uz molbu dragom Bogu da ih još puno dočekamo zajedno, u zdravlju i rahatluku.

                                                                                              Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This