Vandalizam na mezarju “Trzna”

Vandalizam na mezarju “Trzna”

U noći sa nedjelje na ponedjeljak (04.04./05.04.2010.godine), na meti vandala našlo se mezarje „Trzna“ (Preko rampe), u Žepču. Tim povodom saopćenjem za javnost oglasio se glavni imam MIZ-e Žepče, h. Izet ef. Efendić, u kome se kaže sljedeće;

Svi pošteni i čestiti građani Žepča jutros su (05.04.2010.godine) ponovo frapirani novim vandalskim činom u Žepču.

Na najvećem muslimanskom groblju „Trzna“, oskrnavljeno je 13 nišana-nadgrobnih spomenika, tako što su po njima naslikani fašistički i ustaški simboli. Za ovaj vandalski čin zloupotrebljen je i križ, koji je najveći simbol kršćanstva.

Nama Bošnjacima muslimanima u Žepču ne smeta križ kao simbol kršćanstva, naprotiv, mi ga poštujemo i uvažavamo, a da je to istina, a ne samo fraza, govori činjenica da u tom istom mezarju, i to u centralnom dijelu, stoji spomenik pokopanim austro-ugarskim vojnicima sa vidno naglašenim križem.

Taj spomenik sa križem u sred muslimanskog mezarja stoji više od 120 godina. I kada ga je korijen obližnjeg hrasta ugrozio i počeo ga kriviti, Bošnjaci na čelu sa rahm. Hasanom Halilićem, oborili su hrast, a spomenik doveli u prvobitno stanje.

Hoću da vjerujem da su to uradili neodgovorni i neodgojeni pojedinci i tako unijeli dodatni nemir među čestite i poštene građane Žepča. A Žepče je željno mirnog i normalnog života.

Ovoga puta ne želim se ponovo vraćati na incident koji se dogodio prije dva mjeseca kada se pogrebno auto MIZ-e Žepče „samo zapalilo“, mada ovaj najnoviji događaj sve to ponovo aktuelizira.
Tražimo od policije i njenih službenika da što prije riješe ovaj slučaj, a da počinioce privedu pred lice pravde.
Pozivamo sve dobronamjerne građane Žepča da se na sve moguće načine suprostave ovakvim pojedincima, koji u Žepču ne žele miran i normalan suživot.
                   

                                                                                    glavni imam MIZ-e Žepče
                                                                                           h.Izet ef. Efendić
Uništeni su nišani sljedećih rahmetlija;

1. Nuhić Nezira

2. Talić Senad

3. Isić Asim

4. Brzina Alija

5. Brzina Saja

6. Berbić Mustafa

7. Muslić Osman

8. Muslić Hasema

9. Muslić Fatima

10. Jašarević Ismet

CATEGORIES
Share This