U Žepču obilježena Noć Kadra

U Žepču obilježena Noć Kadra

U Žepču je, kako tradicija i običaji nalažu, mevludom obilježena je Noć Kadra, Noć sudbine i Noć odluke. Noć bolja od hiljadu mjeseci – 27. noć mjeseca ramazana 1435.h.g., odnosno 2014.godine. Kada je u pitanju posjećenost i teraviji i mevludu, tu nije bilo nikakvih novosti ni iznenađenja.
 

Očekivano, Ferhat pašina džamija i harem već od teravije su bili popunjeni do posljednjeg mjesta, i svi prisutni, su u Allahovoj blagodati ugodnog ozračja, sa velikim saburom i pažnjom učestvovali u obilježavanju ove velike noći.
 

Jaciju namaz klanjao je glavni imam MIZ-e Žepče, h.Izet ef. Efendić, teraviju je kao imam klanjao mutekif čaršijske džamije Irdin ef. Tutnjić, a vitr namaz klanjao je gost, vaiz,  Ismail ef. Smajlović, dugogodišnji vojni muftija u OS BiH. Uslijedio je i mevludski program koga su izveli žepački imami, uz pomoć omladinaca i teravih imama iz ovoga džemata.

 
Nakon mevludskog programa, glavni imam je predstavio i gosta predavača, dugogodišnjeg vojnog muftiju u OS BiH, Ismail ef. Smajlovića. U svom izlaganju, punom primjera iz života vjernika i iz našeg okruženja, pogotovo nakon nesreće koja je zadesila naš kraj polovinom maja ove godine, a u čijem obilasku je u nekoliko navrata učestvovao i sam muftija Smajlović, muftija je govorio o propisima vjere koji su neupitni, ali i o ponašanju vjernika u različitim situacijama. Ono što je za svaku pohvalu, jeste da je džemat "u jedom dahu" pratio muftijino izlaganje, i tako, bez obzira što se zakoračilo u novi dan, upijali svaku riječ i savjet. 


Na kraju, uz molbu dragom Bogu da muftiju nagradi za ove velike riječi, ostaje nada i molba Uzvišenom, da nam da snage da sve ove savjete iskoristimo u svom životu, kako bi uistinu od ove velike noći i bili bolji. Takođe, zahvaljujemo „sponzorima“ ovog mevluda, porodicama Irfana i Fuada Šečića, koji evo dugi niz godina priređuju mevludski program u povodu Noći Kadra u čaršijskoj džamiji, ovdje u Žepču. 
—————————————————-

Da napomenemo da je dvije noći ranije, 25. noć ramazana, u Prečkoj džamiji, u Žepču, proučen mevlud u povodu noći Kadra. Taj mevlud, u ovom terminu, je takođe tradicionalni, i priređuje ga porodica Skenderović. Molimo Allaha dž.š. da i njih nagradi za njihov trud, i da im da snage da ovu praksu drže još dugi niz godina, amin!
                                                                  Irdin T.

CATEGORIES
Share This