Održana manifestacija ” 10 godina kompleksa Ferhat-pašine džamije” u Žepču

Održana manifestacija ” 10 godina kompleksa Ferhat-pašine džamije” u Žepču

U Žepču je 17.09.2016.godine, održana manifestacija pod nazivom „10 godina Ferhat-pašine džamije“. Velika i zahtjevna manifestacija održana je u kino-sali Doma Kulture nakon podne-namaza. Sama manifestacija je bila tehnički zahtjevna, jer se program sastojao od učenja mevluda, kur'ana, ilahija, kasida, prijevoda ajeta i hadisa koji govore o džamiji, gradnji džamija, održavanju džamija, te nekoliko video projekcija.

Manifestaciji su prisustvovali učesnici samog otvaranja džamije prije 10 godina, tog 10.09.2006.godine, između ostalog tadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, članovi građevinskog odbora tadašnjeg na čelu sa Nurđehanom Šahinovićem, načelnik općine Mato Zovko, mnogi veliki vakifi ove džamije te mnoge džematlije džemata i medžlisa Žepče.

Program je bio posebno zanimljiv zbog video projekcija, koje su presijecale program, tako što su prisutni mogli pogledati video isječke sa samog otvaranja od prije 10 godina. Prvo je prikazana foto-priča od nekih 70-ak fotografija, zatim video u kome se vidio doček visoke delegacije IZ-e u BiH u Žepče, dolazak pred samu džamiju te video u kome su prikazane izjave tadašnjih gostiju. Prikazana je izjava glavnog imama, predsjednika građevinskog odbora, zatim načelnika općine, zatim muftije dr. Dautovića, i onda i isječak izlaganja reisa, danas emeritusa, ef. Cerića. Svi su imali priliku da se obrate džematlijama nakon pregledane izjave, ali i nakon „preskočenih“ 10 godina.

Sa posebnim osjećanjima i emocijama, svi su se sa zadovoljstvom prisjetili tog velikog dana, i kazali, kako im je tek danas posebno drago što su bili dio tog velikog projekta.

Izvršni odbor i imami MIZ Žepče, ovom prilikom dodijelili su glavnom imamu h. Izet ef. Efendiću plaketu za poseban trud i zalaganje u vrijeme izgradnje džamije, te jednu prelijepu levhu i vrijedan ručni sahat, što je bilo posebno iznenađenje.

Program je završen dovom koju je proučio rahm. Esad ef. Dedović, putem video isječka sa otvaranja džamije, a onda je uslijedio video gdje džamiju otključava Jasmin Malićbegović. U njegovo ime, prisutnima se obratio njegov otac, Rašid, koji takođe nije krio niti suze niti emocije, prisjećavši se te 2006.godine.

U zabavnom dijelu programa, onako kako je to bilo i prije 10 godina, nastupio je Emir Đulović, zvijezda bh folk scene sa blokom sevdalinki, što su prisutni ispratili velikim aplauzom.

Iskreno se nadamo da smo se svi, koji smo prisustvovali ovoj maifestaciji, bar malo vratili u tu 2006.godinu i na sam taj svečani dan.

Kompletan program su izveli imami i članovi hora MIZ-e Žepče, a ekipa koja je radila na pripremi i realizaciji ovoga velikog događaja ( Zuhdija ef. Ridžal, Miralem ef. Okanović, Salih ef. Kamerić, Amira Mehmedović, Benjamin ef. Hodžić, Fadil ef. Imamović i Irdin ef. Tutnjić, kao voditelj programa) počašćena je na kraju velikim aplauzom i riječima zahvale prisutnih.

Zahvaljujemo svima onima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ove velike i za nas važne svečanosti.    

 

 

                                                                                                 Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This