U medžlisu IZ-e Žepče promovisana su 153 nova učača Kur'ana

U medžlisu IZ-e Žepče promovisana su 153 nova učača Kur'ana

U subotu 24.05.2008.g. na sportskom poligonu u Željeznom Polju organizirana je velika svečanost povodom „Ulaska u Kur'an“ 153 polaznika mekteba na području MIZ-e Žepče.

 

Ovo je bila deseta jubilarna svečanost tog tipa s razlikom što se do sada organizovala po pojedinim džematima. Ovo je bila zajednička manifestacija za sve polaznike iz svih džemata. Njih 153, zajedno sa svojim mualimima činili su impresivnu sliku na tribinama sportskog poligona. Sve je počelo svečanim defileom mualima sa svojim polaznicima. Svi su bili uniformisani, tako da je to davalo poseban efekat ovoj svečanosti.

 

Kada su zauzeli svoja mjesta na tribinama, počela je prozivka koju je voditelj programa, Suljo ef. Grabus efektno uradio. Polaznici su prozivani po njihovim imenima i imenima njihovih  roditelja. Prozivku polaznika prekidao je hor MIZ-e Žepče, koji je ovoga puta izveo tri svoje nove ilahije koje se nalaze na njihovom CD-u, koji će ovih dana izaći iz štampe.

Potom je slijedila svečanost zakletve-jemina. Glavni imam Izet ef. Efendić čitao je tekst zakletve a novi učači su ponavljali za njim.

 

Pristupilo se onda potpisivanju ove zakletve i dodjeli prigodnih poklona.

Po završetku ovog dijela svim prisutnim obratio se Fuad ef. Omerbašić, glavni imam medžlisa IZ-e Tešanj, koji je bio izaslanik muftije zeničkog. Posljednji je govorio Muharem ef. Omerdić, rukovodilac vjersko prosvjetne službe  Rijaseta IZ-e u BiH i izaslanik reisu-l-uleme.

Muharem ef. je nadahnuto govorio o ovoj manifestaciji. On je istakao da ovakvu vrstu promocije učača Kur'ana u mektebu nije imao priliku vidjeti i da će predložiti na Rijasetu da to bude urnek za sve ostale medžlise.

Džematlije, roditelji, polaznici, imami i svi prisutni bili su oduševljeni ovom manifestacijom. Dovu je proučio h.Hanefija-ef. Efendić, dugogodišnji mualim, čiji su učenici bili sadašnji imami, roditelji i djedovi ovih naših polaznika.

Zahvaljujemo se našim imamima, predsjedniku i članovima IO-a medžlisa, našim džematlijama, našoj djeci i svim našim sponzorima. Posebno se zahvaljujemo Muharem ef. Omerdiću i Fuad ef. Omerbašiću izaslanicima Rijaseta i muftiluka zaničkog.

Sponzori ove manifestacije bili su:

–         Općinski odbor SDA-a Žepče

–         Općinski odbor stranke za BiH Žepče
donirali su paketiće za sve nove učače Kur'ana u vrijednosti 1.000,00 KM

–         Mustafa Memiš – prijatelj iz Turske

–         Braća iz centra princeze Džewhere iz Bugojna
donirali su Kur'ane za sve nove učače Kur'ana 153 Kur'ana

–         Mahrame za djevojčice i kape za dječake donirala je firma Ares Gradnja iz Donje Golubinje- vlasnik h. Ahmet Sinanović sa svojojm suprugom Rasemom

–         Sponzor svečanosti je i poljoprivredna zadruga „Poljar“ Željezno Polje

–         O.Š: Abdulvehab Ilhamijja sa direktorom gosp. Vahidinom Hodžićem velikodušno su ustupili svoje resurse za potrebe svečanosti

–         Novčane priloge su dali:
– Grabus Ðulaga, Ajan Esad, Krehmić Zikret, Tutnjić Fatima, Ahmić Zijad, Delić Ahmet, Derlić Hajro i Selma, Hadžić Edin i Armina.

–         Poseban materijalni doprinos u organizaciji svečanosti dali su džemati Šahmani i Balačići.

CATEGORIES
Share This