Početak učenja Kur'ana u mektebima 2006.-osvježeno 17.04.

Početak učenja Kur'ana u mektebima 2006.-osvježeno 17.04.

Svečanost početka učenja Kur'ana u Žepču

U nedjelju 16.04.2006.g. poslije podne-namaza u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču obavljena je promocija 25 novih učača Kur'ana. Na ovoj svečanosti 25 polaznika mekteba u Žepču svečano se obavezalo da će od danas Kur'an učiti i po Kur'anu se vladati do kraja života. Svečanosti su prisustvovali svi polaznici mekteba u Žepču, kao i njihovi roditelji. Novim učačima Kur'ana uručeni su poklon-paketi i knjige, kao dar MIZ-e Žepče.

Polaganje zakletve


Potpisivanje zakletve


Esad-ef. Dedović, imam u džematu Žepče, otvara svečanost.

___________________________________________________________________________________

Svečanost početka učenja Kur'ana u Mjestovoj Ravni

U subotu 15.04.2006.g. poslije akšam-namaza u džematu Mjestova Ravan organizovana je svečanost povodom početka učenja Kur'ana polaznika mektebske nastave. 18 novih polaznika te večeri je položilo svečanu zakletvu i ovabezalo pred svojim imamom, pred roditeljima i mnogobrojnim džematlijama da će Kur'an učiti i po Njemu se vladati do kraja života. Prisutne polaznike, kao i njihove roditelje i džematlije je poselamio gl. imam MIZ-e Žepče Izet-ef. Efendić i u ime mnedžlisa uručio prigodne poklon-pakete i Kur'ane. Ispred IO svečanosti su prisustvovali h. Jusuf Mujić i Fejzo-ef. Efendić.


Svečano polaganje zakletve


Potpisivanje zakletve


Ahmet-ef. Grabus sa svojim polaznicima

___________________________________________________________________________________

Svečanost početka učenja Kur'ana u Orčevićima

U subotu 01.04.2006. g. poslije akšam-namaza u džematu Orčevići organizirana je svečanost povodom  početka učenja Kur'ana. 20 polaznika mekteba ove noći položilo je svečanu zakletvu pred svojim imamom i pred roditeljima da će Kur'an učiti i izučavati do kraja svog života. Svečanosti je prisustvovao i glavni imam MIZ-e Žepče koji je polaznicima mekteba pročitao tekst zakletve, a ujedno se prisutnim džematlijama i roditeljima polaznika obratio prigodnom besjedom. MIZ-e Žepče nagradio je polaznike uobičajenim poklon-paketima i prijevodima Kur'ana. Polaznike su također nagradili i Riđal Salih, Riđal Mirnes, Gazić Mujaga, Nadžak Ibrahim i Nadžak Nusret.


Polaganje zakletve


Potpisivanje zakletve


Polaznici sa svojim imamom

___________________________________________________________________________________

Svečanost početka učenja Kur'ana u Brižđu

U subotu 25.03.2006. godine poslije akšam-namaza po drugi put u ovom džematu organizovana je svečanost povodom početka učenja Kur'ana u mektebu. Deset novih polaznika mekteba ove noći zvanično su počeli učiti Kur'an. Svečanosti su pored roditelja, džematlija i polaznika mekteba prisustvovali i glavni imam Izet-ef. Efendić, te Fejzo-ef. Efendić kao član IO i mjesni imam Jakub-ef. Hadžić. Poslije svečane zakletve i potpisivanja iste, polaznicima su dodijeljene prigodne nagrade. Medžlis IZ Žepče obezbijedio je poklon-pakete i po jedan primjerak Kur'ana, a džematlija iz Brižđa Ahmić Himzo nagradio je polaznike novčanom nagradom.


Polaganje svečane zakletve


Potpisivanje svečane zakletve


Polaznici sa svojim imamom Jakub-ef. Hadžićem i prigodnim poklonima

___________________________________________________________________________________

Svečanost početka učenja Kur'ana u Donjoj Golubinji

U subotu 25.03.2006. godine poslije podne-namaza po prvi put u ovom džematu organizirana je svečanost povodom početka učenja Kur'ana u mektebu. Dvanaet polaznika mekteba u Donjoj Golubinji ovoga dana pred svojim roditeljima, imamom i pred gl. imamom svečano su se obavezali da će Kur'an učiti i proučavati do kraja života. Medžlis IZ Žepče obezbijedio je prigodne poklon-pakete i po primjerak Kur'ana, a džematski odbor Donja Golubinja obebijedio je novčane nagrade.


Polaganje svečane zakletve


Potpisivanje svečane zakletve


Polaznici sa svojim imamom Suljom-ef. Grabus

___________________________________________________________________________________

Svecanost početka učenja Kur'ana u Jastrebcu

U četvrtak 23.03.2006. godine poslije akšam-namaza priređena je svečanost povodom početka učenja Kur'ana u džematu Jastrebac. Sedam novih polaznika mekteba ove noći zvanično su počeli učiti Kur'an. Svečanosti su pored roditelja, džematlija i polaznika mekteba prisustvovali i glavni imam Izet-ef. Efendić, te Fejzo-ef. Efendić kao član IO i mjesni imam Jakub-ef. Hadžić. Poslije svečane zakletve i potpisivanja iste, polaznicima su dodijeljene prigodne nagrade. Medžlis IZ Žepče obezbijedio je poklon-pakete i po jedan primjerak Kur'ana, a džematlija iz Jastrebca, koji je na privremenom radu u Švicarskoj, Krehmić Zikret nagradio je polaznike novčanom nagradom.


Polaganje svečane zakletve


Potpisivanje svečane zakletve


Polaznici sa svojim efendijom i prigidnim poklonima

___________________________________________________________________________________

Svečanost početka učenja Kur'ana u Gornjoj Golubinji

U petak 10.02.2006. godine poslije jacije-namaza po prvi put u historiji ovoga džemata priređena je svečanost povodom početka učenja Kur'ana polaznika mekteba. Uz prisustvo džematlija, roditelja, rodbine i prijatelja, svečanu zakletvu da će Kur'an učiti do kraja života položilo je 8 polaznika. Svim polaznicima tim povodom prigodne nagrade u vidu paketića dodijelio je MIZ Žepče. Također, poklon paketiće je dodijelio i Bečić Elvedin. Bečić Džemila počastila je polaznike sokovima i čokoladama, a imam Fejzo-ef. Efendić novčano je nagradio sve polaznike sa po 10 KM. Kur'ane su dobili od našeg starog prijatelja Muatesima. Glavni imam Izet-ef. Efendić je prisusvovao ovoj svečanosti i predvodio polaznike pri polaganju zakletve, a na kraju se prigodnim govorom obratio prisutnima.


Polaganje svečane zakletve


Potpisivanje zakletve


Svi polaznici su nagrađeni raznim poklonima

Svečanost početka učenja Kur'ana u Balačićima

U nedjelju 29.01.2006.g. poslije jacije-namaza u džematu Balačići priređena je svečanost u povodu početka učenja Kur'ana polaznika mektebske nastave. Te večeri uz prisustvo mnogobrojnih džematlija svečanu zakletvu položilo je 17 polaznika. Ovo je ujedno bilo i obilježavanje Nove hidžretske godine u ovom džematu. Svečanosti je prisustvovao naš stari prijatelj Muatesim i njegov pratilac Atif. Oni tadicionalno nagrađuju polaznike mekteba na ovoj svečanosti već nekoliko godina.


Zajednička slika polaznika sa imamom Zuhdijom-ef. Ridžal i gl. imamom Izet-ef. Efednićem


Polaznici polažu svečanu zakletvu


Potpisivanje zakletve


Džematlije i rodbina prate svečanost


Četverogodišnji Namir Efendić učeći ezan bio je atrakcija večeri

Pored Medzlisa IZ Žepče koji je sve polaznike nagradio sa prigodnim paketićima , polaznike je nagradio i džematski odbor Balačići, a posebnu novčanu nagradu poslao je vrijedni,  plemeniti i darežljivi Bošnjak iz džemata Šmerikon Švicarska,  h. Esad Jašaragić. H. Esad je inače rodom iz Ostrožca kod Cazina, a svoju plemenitost i darežljivost pokazao je već prije pet-šest godina kada je na molbu glavnog imama IZ Žepče draga srca prihvatio da stipendira učenika medrese Alaudina Efendića. Stipendirao ga je kroz cijelu medresu i poslije na islamskoj pedagoškolj akademiji u Zenici. E pa hadžija Jašaragiću, evo ovim putem ti se najtoplije zahvaljujemo i molimo Dragog Boga da ti On to nadoknadi.

Svečanost početka učenja Kur'ana u Biljevini

U subotu 21.01.2006. godine iza akšam-namaza priređena je svečanost početka učenja Kur'ana polaznika mektebske nastave u mektebu Biljevina. Svečanosti su prisustvovali svi polaznici mekteba, mnogobrojne džematlije i roditelji polaznika koji su te noći zvanično počeli učiti Kur'an. 20 polaznika mekteba u Biljevini uspješno je završilo učenje sufare i na svečanosti koja je priređena u njihovu čast svečano su se obavezali (zakleli) pred svojim imamom, mnogobrojnim džematlijama i svojim roditeljima da će Kur'an učiti i po njemu se vladati do kraja života. MIZ Žepče je prigodnim poklonima nagradio sve polaznike, a poklon paketiće i Kur'an a.š. u ime MIZ-a dodijelio je Fejzo-ef. Efendić. Gl. imam MIZ-a Žepče obratio se polaznicima i prisutnim džematlijama prigodnom besjedom.
Polaznici polažu svečanu zakletvu

Prigodan govor gl. imama Izet-ef. Efendića
Polaznici potpisuju tekst zakletve

CATEGORIES
Share This