Svečano promovisana 104 nova učača Kur'ana

Svečano promovisana 104 nova učača Kur'ana

Medžlis IZ-e Žepče, od 18.6.2023.godine, bogatiji je za nova 104 učača Kur'ana.To su učenici iz svih naših mekteba koji su u protekloj mektepskoj godini savladali sufaru. Ove, trinaeste godine, kao i proteklih 12, na gore spomenuti datum, u kino sali Doma Kulture u Žepču, za sve njih upriličena je jedna velika svečanost, na kome su svi oni izgovorili i posebnu svečanu izjavu, dodijeljena priznanja, te posebni pokloni. Za ovih 13 godina, MIZ Žepče je na ovakav način promovisao 1812 naših polaznika mekteba.

Pred prepunom salom Doma, program, ovaj dvadesettreći (23) po redu, odnosno trinaesti (13) zajednički, počeo je učenjem ajeta Kur'ana Časnog i velikim zajedničkim tekbirom.

Kur'anske ajete učila je polaznica mekteba Begov Han, Emela Mujčinović.

Postala je praksa, da na ovoj manifestaciji, proglasimo najuspješnijeg muallima sa područja našeg medžlisa te da proglasimo učenika mekteba za proteklu mektebsku godinu. Ovom prilikom uručena su im priznanja i novčane nagrade. Ove školske i mektepske godine, najuspješniji muallim je mr. Benjamin-ef. Hodžić, imam u džematu Žepče, a učenik mekteba je Memčić Medina, polaznik mekteba Begov Han.

Priznanje i nagradu, Benjamin-ef. uručio je muftija zenički, hafiz, prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, a učeniku mekteba, Memčić Medini, nagradu i priznanje uručio je glavni imam, Džafer-ef. Gračić.

Vrhunac manifestacije je svečano izgovaranje svečane izjave novih učača Kur'ana pred glavnim imamom i pred svim prisutnima.

Nakon teksta izjave, uslijedio je veliki tekbir, čestitanja, fotografisanja….

Za ovu priliku, obezbijeđeni su pokloni, posebne majice, po primjerak Kur’ana, svakom polazniku po 10 KM, ručak, sok, posebna vrećica, a sve sa posvetom i sa datumom ove velike svečanosti.

Djeci i velikom broju prisutnih, obratio se muftija, hafiz, prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, čestitao djeci, roditeljima, imamima. Pohvalio je manifestaciju, ali se posebno zahvalio djeci i roditeljima na njihovom trudu. Muftija Dizdarević u svom obraćanju je istakao: “Najvažnija stvar je biti čovjek, ali da bi bio čovjek moraš znati svoje mjesto u toj kosmičkoj hijararhiji. Biti vjernik, biti musliman znači znati ko i zašto te stvorio. Sama spoznaja Allaha dž.š. kao autoriteta i Stvoritelja neminovno povlači poštivanje i svih drugih autoriteta.”Nakon obraćanja, uslijedila je dova, koju je pročitala učenica mekteba, Memčić Medina, čime je program i završen. Ovom manifestacijom je i zvanično završena mektepska 2022./2023.godina.

Autori ovogodišnjeg programa su: Irdin-ef. Tutnjić, mr. Benjamin-ef. Hodžić, Samed-ef. Okanović i Jakub-ef. Hadžić. U program su nastupili; Ahmed Memčić i Mujčinović Emela – mekteb Begov Han, Aganović Muhamed – mekteb Balačići.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli ovogodišnju našu najveću mektepsku manifestaciju. Hvala omladini na pomoći oko pripreme i realizacije. Hvala ekipi Smart TV, a preko njihovog signala, manifestacija je UŽIVO i direktno emitovana na YouTube kanalu Medžlisa Islamske zajednice Žepče.

Manifestaciju su svojim prilozima pomogli:

Karamehmedović Midhat

“Pro Smart solutions” Žepče – Osmanović Haris i Ćatić Senad

Tutnjić Benjamin i Melisa

Sinanović Kadira

Ajan Esad i Zubejda

Sinanović Haris i Alma

Šečić Mersad

Hadžić Salahudin

Husičić Nermin i Šefija

Mujić Imran

Čolić Mersid

Mešeljević Amela

Redžić Esad

Sinanović Harun i Emina

„Tradicionalni zanat brico Zijo“

Džematski odbori džemata MIZ Žepče

T. Irdin

CATEGORIES
Share This