100 novih učača kur'ana iz mekteba MIZ-e Žepče

100 novih učača kur'ana iz mekteba MIZ-e Žepče

Medžlis IZ-e Žepče, od 10.06.2012.godine, bogatiji je za novih 100 učača Allahove knjige, Časnog Kur'ana. U džematu Balačići, 1997. godine, rodila se i realizirala ideja, da učenici mekteba, koji savladaju kur'ansko pismo, svečano polože zakletvu i da budu javno promovisani, pred roditeljima, rodbinom, te imamima. Tada je to u tom džematu, fantastično izgledalo, a mnogi su sa nevjericom gledali, šta se uopće dešava, jer je ta praksa bila nepoznata, ne samo kod nas, nego i šire. Od tada, stidljivo, džemat za džematom našeg medžlisa počeo je uvoditi ovu svečanost. Godine 2008. odlučili smo napraviti veliki iskorak i napraviti zajedničku manifestaciju za sve mektebe našega medžlisa. Bilo je to na sportskom poligonu u Mjestovoj Ravni. Tada smo promovisali oko 160 naših učenika, koji su, kako se to u narodu kaže, „ušli u Kur'an“. Na tu svečanost, došlo je nekoliko stotina džematlija, te prof. Muharem ef. Omerdić, šef  VP službe Rijaseta IZ-e u BiH. Muharem ef. nije krio zadovoljstvo i iznenađenje ovim mektebskim aktivnostima, i po povratku u Sarajevo, svoje utiske sa posjete MIZ-e Žepče, prenio je na papir, te to i objavio u našim IN „Preporod“ ( broj 12/878 od 15.06.2008.godine). Fotografija  na naslovnoj strani „Preporoda“ obišla je tada cijeli svijet, da bi se našla i u udžbeniku „Ilmihal“ za peti razred. Od tada su počela još masovnija i organiziranija dešavanja kada je u pitanju ova naša manifestacija. Ni mi sami u MIZ-e Žepče, nismo znali pravu vrijednost i veličinu ovoga koraka. Ubrzo su i drugi džemati, pa poneki i medžlis, a danas i pojedini muftiluci, prepisali ovu našu svečanost, što nama predstavlja dodatnu satisfakciju i zadovoljstvo.
Godine 2009. uradili smo to ponovo na istom mjestu, da bi 2010.u mjesecu junu, održali svoju svečanost u Domu Kulture u Žepču. Bila je to takođe veličanstvena manifestacija, pred punom salom Doma Kulture, a tada smo se okušali i u predstavljanju naših učenika putem video zida, što je dodatno osnažilo ovaj događaj. Tada smo dobili i svoj zvanični plakat za ovu priliku, koga i danas koristimo.
Nakon Žepča, 2011. godine, stigla je ponuda od džemata Begov Han, da oni budu domaćini manifestaciji koju smo nazvali „Promocija novih učača Kur'ana MIZ-e Žepče“ . Bilo nam je drago da se naše džematlije i džemati takmiče u realizaciji ove svečanosti, ali smo se malo i bojali, koliko će to biti uspješno. Pogotovo što smo uglavnom to radili (izuzev Žepča) na otvorenom,  jer tada postoji i faktor vremena, odnosno vremenskih prilika, koje znatno utiču na samu organizaciju i tok svečanosti. No, međutim, džemat Begov Han, je iznenadio i nas a možda i samog sebe organizacijom, jer je bila na vrhuncu i besprijekorna. Veliki broj džematlija iz svih džemata je bio prisutan, a mi smo iz godine u godinu promovisali stotine i stotine učača Kur'ana. Naravno, redovno smo radili i video zapise sa svih naših svečanosti, a sve uz pomoć TV „Smart“ iz Tešnja.
Mislili smo, da smo u Begov Hanu dostigli vrhunac, kada je u pitanju posjeta i organizacija, te smo počeli razmišljati kako i kuda dalje sa manifestacijom. Allahovom voljom, odmah nakon završetka u Begov Hanu, na dnevni red sjednice I.O. MIZ-e Žepče, stigla je ponuda iz džemata Biljevina za organizacijom manifestacije 2012.godine. Bilo je to još jedno dodatno pozitivno iznenađenje na koje smo pristali.
I desila se Biljevina, 10.06.2012. godine, nakon ikindije namaza. Ovdje ćemo se vratiti na sami početak, vrlo kratko-naime, kada smo prvi put uradili ovu svečanost na poligonu u Mjestovoj Ravni, tada nam se telefonom javio naš brat prof. Mustafa Memiš iz Turske, koji nam je tada poklonio po jedan primjerak Kur'ana za sve naše učenike. On se izvinuo što nije mogao lično doći, ali je obećao da će se truditi i nastojati da lično prisustvuje ovom našem velikom događaju. I to se desilo, i to upravo u Biljevini. I ne samo da je došao Mustafa, nego su s njim u pratnji bili i 11 njegovih prijatelja, takođe turaka, koji su u Žepče stigli dan uoči početka manifestacije, u subotu 09.06.2012.godine.

Svečano i bratski, su dočekani u prostorijama MIZ-e Žepče, gdje su odahnuli i ručali, a zatim su u Ferhat-pašinoj džamiji klanjali ikindiju, te obišli šehidsko mezarje i Trzansku (Ali begovu) džamiju, koja je u fazi izgradnje. Napustili su Žepče, i krenuli put Željeznog Polja, gdje su ih čekali domaćini, prije svega Zuhdija ef. Ridžal i ostali prijatelji prof. Mustafe. U džamiji u Balačićima, su večerali, a nakon večere, upriličeno je sijelo, na kome su domaćini dali mnogo odgovora znatiželjnoj braći iz Turske.

Osvanuo je i dan zbog kojeg su braća iz Turske mahsus prešla hiljade kilometara, ali i dan kojeg smo mi sa nestrpljenjem čekali i za njega se dugo pripremali. Allah je dao da vrijeme bude „onako“ niti kiša niti sunce, što je pomalo unosilo nervozu u sve nas. U Biljevini je čekalo preko 2000 džematlija, roditelja i rodbine naših učenika mekteba. Pogled na prostrte tepihe u dvorištu škole u Biljevini, i na klanjače ikindije namaza, izgledao je kao lijepi san. Vrhunska posjeta, organizacija, redarstsvo, dobrodošlica, su jednostavno ostavljali „bez teksta“ sve nas.

Stotinu naših polaznika mekteba, sjelo je i uljepšalo pozornicu, ispred njih nalazili su se prije svega dragi gosti iz Republkike Turske, kao i zvanice;
Predstavnik VP službe Rijaseta u BiH, mr. Nezir ef. Halilović, koji je došao u pratnji svoga brata, takođe mr. Esmira ef.,
Izaslanik muftije zeničkog, Edin ef. Kavazović,
Mr. Selhan Selhanović, iz redakcije IIN „Preporod“,
Predstavnici javnog, kulturnog i političkog života naše općine, te naš predsjednik MIZ-e Žepče, gosp. Armin Beća, glavni imam h. Izet ef. Efendić, članovi I.O. MIZ-e Žepče, sabornik h. Hidajet Purak, imami i muallimi.

Kompletan program, u trajanju od 90 i nešto minuta, izveli su, uglavnom, učenici naših mekteba iz svih džemata. Kur'anske ajete kao uvod, proučila je Ajla Mujić, naš predstavnik na muftiluku u kategoriji Kiraet mlađi uzrast. I onda je program i zvanično krenuo. Na binu su izlazili, recitatori, koji su i ove godine recitovali „poemu o Poslaniku“, posebnom pažnjom praćenu od strane prisutnih. To su naše učenice Velida Smajlović, Venesa Huskić, Murisa Delić i Sumeja Krehmić.

Naše nove učače Kur'ana prozivali smo uz muzičku podlogu u tri bloka, što je bila posebna draž za naše učenike. Nakon izgovaranja njihovog imena i imena njihovih roditelja, svaki bi ustao i mahnuo svojom rukicom stotinama prisutnih. U toku ove manifestacije, proglasimo i najuspješnijeg muallima, te učenika mekteba MIZ-e Žepče za proteklu mektebsku godinu, te im se uruče i prizanja. Ove godine su to Ramo ef. Hodžić, imam džemata Biljevina, kao najuspješniji muallim, i Harun Efendić, iz mekteba Balačići, kao učenik mekteba MIZ-e Žepče za 2011/2012. mektebsku godinu.

Priznanja su uručili, za Ramu ef. , izaslanik muftije Edin ef. Kavazović, a učeniku mekteba prizanje je uručio glavni imam h. Izet ef. Efendić.
Takođe, priznanja su uručena i gostima, tačnije prof. Mustafi Memišu, te atašeu za vjerska pitanja ambasade KSA u Sarajevu, šejhu Abdul Medžidu Gajsu, zbog dugogodišnjeg sponzorstva ove naše svečanosti.

Prof. Mustafi prizanje je uručio izaslanik muftije, Edin ef. a, obzirom da nije stigao, za šejha Abdul Medžida, priznanje je od predsjednika MIZ-e Žepče gosp. Armina Beće, primio naš brat Abid.
Uslijedila je recitacija, koju je izvela jedan od najmađih polaznika mekteba (5,5 godina), Lamija Tutnjić, zatim ilahija „Bosna Jedina“ u izvedbi polaznika naših mekteba.
 

Osvježenje je i ilahija „Ben alarim“ (Dođi vidi ašk šta čini) u izvedbi Muje Aganovića, džematlije iz Biljevine, te prijatelja gostiju iz Turske, inače RVI, zatim, mektebska dramska sekcija sa dešavanjima iz naših mekteba, a onda je uslijedilo svečano polaganje zakletve.

Svi novi učači Kur'ana, njih 100, ustanu i ponavljaju tekst zakletve koju čita naš glavni imam. Tekst zakletve je sljedeći; 

Zaklinjem se svemogućim Allahom dž.š. da ću Kur'an, koji od danas učim, učiti i proučavati cijelog života. Nastojat ću da se vladam, živim i radim kako to Kur'an propisuje. Odgajat ću svoju djecu da budu muslimani, čuvat ću svoj džemat, svoju islamsku zajednicu, i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu !
Vallahi billahi summe tallahi !

Nakon svečanog polaganja zakletve, uslijedio je tekbir iz usta stotina prisutnih.
Naravno, sa govornice su se obratili i naši gosti, prof. Mustafa, zatim Edin ef. i na koncu Nezir ef., i nijedan nije krio niti je mogao skriti svoje emocije, kada se pogleda u lica djeci i njihovim sretnim roditeljima.

Da je pod emocijama, javno je priznao i naš dragi gost Nezir ef. No, o tome će oni pričati tamo gdje mi ne možemo i prenijeti svoje utiske iz Biljevine, Željeznog Polja, Žepča.
Nama ostaje da se zahvalimo prije svega Allahu dž.š. što nas je počastio ovim velikim danom, dragim gostima, odličnom organizacijom manifestacije koja je prošla i bez najmanjeg propusta i „incidenta“.
Takođe, ovdje moramo zahvaliti džematlijama džemata Biljevina, na čelu sa džematskim i organizacionim odborom, i velikoj listi naših džematlija koji su željeli biti sponzori ovom velikom događaju, te zamoliti Allaha dž.š. da ih za sav ovaj veliki trud nagradi svojom nagradom, u ovim mubarek predramazanskim mjesecima.

                                                                                                                       Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This