Svečano ugrađena prva cigla na mesdžidu u Čolama

Svečano ugrađena prva cigla na mesdžidu u Čolama

17.redžeba 1432./19.06.2011.godine, datum je koji će biti upisan zlatnim brojevima u historiju džemata Čole a i MIZ-e Žepče. Kao što smo već pisali i obavještavali, počela je izgradnja mesdžida u džematu Čole, jedinom džematu na području MIZ-e Žepče, a koji do danas nije imao vjerskog objekta. Isto tako, obavještavali smo da je posao započet uz pomoć braće iz HAI, organizacije koja djeluje u BiH, inače iz UAE, a posredstvom našeg Fejze ef. HAI nam je obećao 20.000 KM, a ako radovi budu tekli zadovoljavajućim tempom, odnosno da objekat bude završen u roku od godine dana, obećali su i opremanje učionice, zatim ozvučenje i prostirku za mesdžid.


Da bi ubrzali proces izgradnje, IO MIZ-e Žepče, na čelu sa gosp. Arminom Bećom, donio je odluku, da se cigla koja je inače kupljena za zidanje Trzanske džamije, prebaci u Čole, jer pomenuta cigla neće biti iskorištena za gradnju džamije na Trzni.

Danas, na gore pomenuti datum, upriličena je svečanost polaganja "kamena temeljca" odnosno postavljanje prve cigle u mesdžid u Čolama. Pored iznenađujuće malog broja prisutnih vjernika, na svečanosti su bili glavni imam h. Izet ef. Efendić, predsjednik IO MIZ-e Žepče gosp. Armin Beća, imami MIZ-e Žepče, članovi hora MIZ-e Žepče, sabornik gosp. Hidajet Purak, te, ispred humanitarne organizacije Human Appeal International, dr. Isa.


Nakon zajedničkog klanjanja podne namaza, na prvoj ploči mesdžida, uslijedilo je uvodno izlaganje od strane mjesnog imama Dževad ef. Gračića, a zatim i svečani program koji se sastojao od učenja Kur'ana, tekbira te prigodnih ilahija.

U govoru od strane Izet ef. naznačena je historijska važnost današnjeg skupa i svečanosti, te i zahvala dragom Bogu, što smo upravo mi, ova generacija, oni koji su započeli a nadamo se i završili izgradnju mesdžida u malom džematu Čole.

Izet ef. je na kraju predložio da prvu ciglu, u zid mesdžida u Čolama, postavi dr. Isa, predstavnik HAI, ali je dr. Isa tu čast prepustio upravo Izet ef.,koji je, na kraju, taj posao prepustio Fejzi ef. našem imamu koji je bio posrednik između našeg medžlisa i džemata Čole te humanitarne organizacije HAI, sa sjedištem u Sarajevu.

Uslijedili su tekbiri, čestitanja te učenje dove. Kao što je to običaj, dovu je, na opće zadovoljstvo svih prisutnih, proučio Hanefija ef. Efendić, penzionisani imam iz džemata Balačići.

Svi koji žele da postanu vakifi ove Allahove kuće, mogu to učiniti preko brojeva računa medžlisa u bankama, ili direktno na blagajni medžlisa, kao i preko naših imama. 
Neka Allah svakog nagradi prema nijetu njegovom-amin! 

CATEGORIES
Share This