Novi 101 učač Kur'ana iz mekteba MIZ-e Žepče

Novi 101 učač Kur'ana iz mekteba MIZ-e Žepče

Već petnaestu godinu za redom, MIZ-e Žepče javno promoviše učenike mekteba koji su savladali kur'ansko pismo u nove mlade učače Kur'ana. U početku to je radio svaki džemat za sebe, ali evo četvrtu godinu, MIZ-Žepče promoviše zajedno sve nove učače kur'ana na jednom mjestu. Ove godine, to se dogodilo u džematu Begov Han, gdje smo promovisali 101 učenika mekteba u novog učača Kur'ana. Nakon odlične manifestacije prošle godine u Domu kulture u Žepču, mislili smo da se taj nivo, kada je u pitanju organizacija same manifestacije, više ne može dostići. Međutim, Begov Han nas je iznenadio. Manifestacija je održana na platou ispred OŠ "Alija Nametak", po izuzetno lijepom vremenu, što je bila prava rijetkost ovih dana na našem području.        

Manifestaciji je prisustvovao veliki broj vjernika, roditelja učenika, te zvanica i gostiju. U ime Rijaseta IZ-e u BiH, manifestaciji je prisustvovao prof. Mustafa ef. Prljača, zatim, kao izaslanik muftije zeničkog, h. Izudin ef. Kruško, glavni imam MIZ-e Maglaj. Takođe, prisutni su bili i predsjedavajući OV Žepče, gosp. Muhamed Jusufović, te sabornik sa područja MIZ-e Žepče, gosp. Hidajet Purak.

Sam program je počeo odlomkom iz Kur'ana, koga je proučila Vildana Aganović naš pobjednik u kategoriji kiraet mlađi uzrast, da bi potom uslijedio defile novih učača kur'ana do bine.

Programski sadržaj ove godine imao je i neke novitete, kao što su proglašavanje učenika mekteba, zatim nastup dramske sekcije, te učenje dove na kraju od strane učenika mekteba.Ipak, između svih tačaka programa, izdvojila se Poema o Poslaniku, koju su, uz izuzetnu muzičku podlogu, kazivale Venesa Huskić i Velida Smajlović, učenice mekteba Begov Han.

Uslijedilo je proglašenje učenika mekteba i najuspješnijeg muallima za područje MIZ-e Žepče u protekloj mektebskoj godini. Učenik mekteba za 2010/2011. godinu je Šejma Kamerić iz džemata Begov Han.

Novčanu nagradu i priznanje uručio je glavni imam MIZ-e Žepče, h. Izet  ef. Efendić. Kada je u pitanju i proglašenje najuspješnijeg muallima za proteklu godinu, i tu se spominjao Begov Han. Naime, za najuspješnijeg muallima je proglašen Salih ef. Kamerić, imam u džematu Begov Han.

Novčanu nagradu i priznanje uručio mu je izaslanik muftije zeničkog, glavni imam MIZ-e Maglaj, h. Izudin ef. Kruško.
Uslijedilo je svečano polaganje zakletve. Svi novi učači kur'ana, njih 101, ustali su i ponavljali za Izet ef. riječi u kojima se zaklinju, između ostalog, da će kur'an učiti i proučavati do kraja života, te da će čuvati svoju IZ-u i domovinu BiH. Zakletva je popraćena tekbirima.

Za govornicu je izašao predstavnik Rijaseta, prof. Mustafa ef. Prljača, koji nimalo nije krio oduševljenje i zadovoljstvo i organizacijom a i samom manifestacijom.

Naravno, kao i ranijih godina svi naši novi učači kur'ana dobili su po jedan poklon paket, koji sadrži; Kur'an sa posvetom, tekst zakletve, paketić-poklon od "Mlini-pek" i "Ekmek" vl. Malićbegović Amer i Poturović Haris, novčanu nagradu od džematskih odbora ili pojedinaca iz džemata, te sok i sendvič, poklon od Hodžić Mustafe iz B. Hana.
Na kraju ostaje da se zahvalimo prije svega Mjesnom ogranku SDA B. Han, na čelu sa našim  hadžijom Ćazimom  Huskićem, Džematskom odboru B.Han i svim njegovim članovima, upravi škole i direktoru  gosp. Adilu Gačiću, Vijeću MZ B.Han, pekari "Redžić" iz D. Golubinje, predsjedavajućem OV Žepče gosp. Muhamedu Jusufoviću. Neka ih dragi Bog nagradi za sav njihov uloženi trud za ovu manifestaciju.
Kompletan program manifestacije, MIZ-e Žepče je prepustio komisiji u sastavu; Zuhdija ef. Ridžal, Salih ef. Kamerić, Senad ef. Mujić i Irdin ef. Tutnjić.
Ocjena svih prisutnih za ovogodišnju manifestaciju u Begov Hanu je -čista desetka.
CATEGORIES
Share This